Ambasador Makarević donirao 1.000 knjiga Pakistanskoj nacionalnoj biblioteci

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević, uručio je donaciju Pakistanskoj nacionalnoj biblioteci. Donacija se sastoji od hiljadu knjiga, čija je ukupna vrijednost 60 hiljada maraka.

Ambasador Makarević je ovom prilikom posebno istakao kako je edukacija najbitnija stvar u Pakistanu, kao i u drugim krajevima svijeta, te da će ova donacija pomoći prevashodno studentima u njihovom budućem školovanju i radu.

– Već po dolasku ovdje prije više od tri godine, shvatio sam da Pakistanu možemo pomoći najviše kroz edukaciju, jer se time posljedično rješavaju problemi koji tište cijeli svijet, kao što su terorizam, nezaposlenost, radikalizam – rekao je ovom prilikom Makarević.

Direktor Nacionalne biblioteke Pakistana, Syed Ghayour Hussain je istakao veliko zadovoljstvo zbog ove donacije koja nije prva koja dolazi iz Bosne i Hercegovine. On se zahvalio ambasadoru Makareviću, naglašavajući dobre veze Pakistana i BiH u svim oblastima, a naročito u oblasti obrazovanja, naglašavajući simboličku i stvarnu važnost pomoći BiH obrazovnom sektoru IR Pakistan, posebno otvaranjem Bosansko-Pakistanskog školskog centra koje nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Makarević je naglasio kako je tokom njegovog mandata ostvareno mnogo kvalitetnih poslova u različitim segmentima saradnje, počev od namjenske industrije pa do pomoći u sektoru obrazovanja, dodajući da nije uvijek sve teklo glatko. Kao primjer navodi nedavno otvoreni Školski centar “Alija Izetbegović”. Javnost u BiH kao i ona u Pakistanu, ističe, upoznata je koliko je truda, znanja i volje uloženo da se jedan plemeniti projekat realizira. Dodaje da javnost u Pakistanu itekako cijeni pomoć koja je došla iz jedne male države kakva je BiH, kako bi se barem malo uradilo na suzbijanju nepismenosti.

– Nažalost, prvoizabrani izvođač radova nije odgovorio zahtjevima koji su stavljeni pred njega i faktički je, potrošivši privatni novac – jer nismo trošili budžetska sredstva građana BiH sa bilo kojeg nivoa – privatni novac koji je ekvivalent moje godišnje plate, cijelu priču zakočio za jednu građevinsku sezonu. Zbog toga je Centar morao promijeniti lokaciju, a ja moram sudskim putem tražiti obeštećenje od ovog pakistanskog izvođača koji je ostao dužan ne državi BiH, nego meni lično. Nažalost, kod građevinskih poslova dešavaju se i ovakve stvari, ne samo u Pakistanu nego i u BiH i u mnogim drugim državama. Međutim, ti neugodni momenti neće usporiti ili zaustaviti projekte koje je BiH namijenila u sektorima koji su najosjetljiviji, a to su zdravstvo i školstvo. Mi ćemo nastaviti raditi sve u najboljoj koristi za odnose dviju prijateljskih država – izjavio je ambasador BiH u IR Pakistan Nedim Makarević.

 

zavnews/fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *