Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore u Banja Luci: Bosanski jezik postoji vijekovima

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, danas je u Banjoj Luci izjavio da u Republici Srpskoj ne smije postojati diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, u pogledu upotrebe bosanskog jezika.

S tim u vezi on je kazao slijedeće: “Decenijama je bila praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski. U Franjevačkom samostanu u Fojnici imaju i rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka. Nije bosanski jezik ‘neki izum’ nakon rata, to je nešto što postoji vijekovima” – naglasio je Moore.

U bivšoj Vladi RS-a je, kaže, bila praksa da se u pojedinim sredinama u đačke knjižice upisuje bosanski jezik.

– Iz meni nejasnih razloga ova vladajuća koalicija u RS-u i Pedagoški zavod RS-a su prije dvije godine odlučili uvesti novu politiku i imenovati jezik bošnjačkog naroda. To jeste forma u Ustavu RS-a, ali je problem u diskriminaciji, jer se ne piše jezik srpskog naroda i hrvatskog naroda u knjižicama, već samo srpski ili samo hrvatski jezik, dok su za Bošnjake naveli – jezik bošnjačkog naroda. To je diskriminacija – upozorio je šef Misije OSCE-a, u izjavi novinarima, nakon razgovora s predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Branislavom Borenovićem.

Međunarodni ustaljeni i općeprihvaćeni princip je da narod ima pravo nazvati jezik kako hoće, kaže Moore.

– Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski. To je međunarodni princip i taj princip branimo – istakao je Moore, naglasivši da Misija OSCE-a želi biti svjedok kvalitetnom obrazovanju u BiH.

Borenović tvrdi da je pitanje jezika previše ispolitizirano, te naglasio da je Ustav RS-a jasno propisao da se u RS-u ne može govoriti o bosanskom jeziku.

– Bojim se da je pitanje jezika ušlo u sferu teške politike – upozorava Borenović.

Šef misije OSCE-a u BiH je ponovio da će parlamentarni izbori u BiH biti održani naredne godine, a da do promjene Izbornog zakona može doći samo na osnovu kompromisa i konsenzusa i to bi trebalo učiniti što prije.

Kada je u pitanju sloboda medija, Moore je rekao da RS treba da ima javni servis koji je profesionalan.

Na sastanku je razgovarano i o stanju povratka i pravima povratnika u entitetima.

S tim u vezi, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je izrazio nezadovoljstvo, jer kako kaže, Srbi koji su se vratili u Federaciju BiH, u Unsko-sanski kanton, nisu u mogućnosti da organizuju “Grmečku koridu”.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *