Svečano otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

 

Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života, te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Čast da presijeku vrpcu pripala je predstavniku zemlje domaćina, zamjeniku ministra obrazovanja IR Pakistan dr. Maliku Bakshu, zatim ambasadoru Republike Turske u Pakistanu Sadiku Baburu Girginu, te ambasadoru BiH u Pakistanu, inače kreatoru i realizatoru ovog projekta, Nedimu Makareviću.

Dr. Baksh se u svom obraćanju u ime naroda i Vlade Pakistana zahvalio BiH na ovakvom projektu, te naglasio dobre međudržavne odnose koji se na ovaj način dodatno njeguju.

– BiH je država za primjer jer je riječ o zemlji koja je izašla iz teškog rata i nakon nešto više od 20 godina blizu je da postane kandidat za EU. U BiH gotovo da nema nepismenih, a broj turista u posljednjim godinama približava se broju milion – potcrtao je ministar.

Ambasador Makarević je u svom kratkom govoru naglasio potrebu BiH da Pakistanu pokloni nešto što je trajna vrijednost.

– Naravno, ovo je samo mali znak pažnje za sve ono što je Pakistan i narod Pakistana uradio za BiH – naglasio je ambasador Makarević.

Ambasador Turske Sadik Babur Girgin je u obraćanju prisutnima ukazao na značaj lika i djela Alije Izetbegovića, te citirao njegovo djelo „Islam između istoka i zapada“. Ambasador je spomenuo neraskidive historijske i kulturne veze Turske sa BiH kao i veoma prijateljske odnose Republike Turske i IR Pakistana.

Prisutnima se obratila i ambasadorica Austrije Brigita Blaha, koja je izrazila veliko zadovoljstvo izgradnjom školskog centra. Ambasadorica je također ukazala na historijske veze Austrije i BiH, te naglasila potrebu da se stanje u obrazovnom sektoru a posebno u ruralnim dijelovima Pakistana mora popraviti.

Skupu su prisustvovalii i predstavnici ambasada Rumunije, Bugarske, Poljske, Katara, Libana, NR Kine, Japana, Azerbejdžana, Kazahstana, Malezije, Indonezije, Tajlanda, Tunisa, Argentine, Brazila, Kanade, Mađarske, Portugala, Južne Koreje i Kenije.

Školski centar čiji je puni naziv “Pak-Bosnia International School – Alija Izetbegović” nalazi se u ruralnoj oblasti Pendžaba (Punjab) nedaleko od granice sa Indijom, a o njegovom izgledu, te objektima i sadržajima koji ga čine, pisali smo RANIJE.

Izgradnja Centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu korištena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH, nego su u potpunosti osigurana privatnim kanalima ambasadora Makarevića. Projekat su takođe pomogli Fondacija Talim (Taleem) te Turska razvojna agencija (TIKA), čiji je potpredsjednik Bulet Chetin posebno došao iz Ankare u Pakistan, kako bi prisustvovao ovom svečanom događaju.

 

zavnews/fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *