U Tursku stigao prvi kamion iz BiH sa svježim mesom

Prvi kamion iz Bosne i Hercegovine sa svježim mesom stigao je kopnenim putem preko teritorije EU na odredište u Tursku.

Vlada Republike Turske je još 2014. godine donijela odluku da po povoljnijim uslovima odobri uvoz na svoje tržište 15.000 tona svježeg mesa iz Bosne i Hercegovine.

Ova odluka je ne samo spasila mnoge bh. proizvođače od sigurne propasti, već je i umnogome doprinijela oporavku i revitalizaciji bh. stočarstva, posebno uzgoja junadi i goveda.

Podsjetimo da se meso dosad transportiralo zračnim putem jer BiH nije imala dozvolu da ga prevozi preko zemalja EU, piše BiznisInfo.

Mediji su krajem prošle godine izvijestili da je BiH dobila zeleno svjetlo iz Brisela da meso u Tursku može izvoziti putevima preko Evropske unije, što će, kako je tada navedeno, značajno smanjiti troškove transporta, a vjerovatno i povećati otkupnu cijenu govedine u BiH.

Ipak, prijevoz hladnjačama, odnosno kamionima nije mogao odmah početi, s obzirom na to da je svaka zemlja pojedinačno morala odobriti taj transport.

Ono što je sigurno jeste da će prijevoz mesa kamionima utjecati na posao aerodroma u BiH, koji su na tim poslovima u posljednje dvije godine zaradili značajan novac.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *