Velika zabrinutost na Univerzitetu u Sarajevu: Opao interes za studiranje na državnim fakultetima

 

Na fakultetima Univerziteta u Sarajevu nakon prvog upisnog roka slobodno je oko 2.200 mjesta.

Kako je za Faktor potvrdila Aida Hodžić, prorektor za nastavu i pitanja studenata Univerziteta u Sarajevu nakon prvog konkursnog roka na fakultete Univerziteta u Sarajevu prijavilo se oko 3.750 aplikanata.

– Trenutno skoro na svakom fakultetu imamo mjesta, na nekima manje, na nekima više. Najmanji interes i najviše mjesta imamo na grupaciji društvenih/humanističkih nauka. Plan upisa se pravi na osnovu resursa sa kojima Univerzitet raspolaže, na osnovu nastavnog kadra, prostornih kapaciteta, opreme, a konačnu saglasnost daje Vlada KS i oni su dali saglasnost za 5.880 studenata – pojašnjava Hodžić.

Hodžić ističe da su razlozi objektivne prirode i da se na njih ne može utjecati.

– Ovo je generacija prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnji sistem obrazovanja. Ove godine u KS četverogodišnje škole završilo je oko 2.400 učenika, a ranijih godina bilo je i 4.500 učenika, a 45% studenata dolazi iz Kantona Sarajevo. Drugi razlog je očiti demografski pad, koji je posljedica dešavanja od prije 10 ili 15 godina, ali sličan trend će se sigurno nastaviti i u narednih nekoliko godina – pojašnjava prorektor za nastavu Univerziteta u Sarajevu, dodajući da su razlozi manjeg broja učenika koji su konkurisali za upis na fakultete i migracije, ali i nelojalna konkurencija dijela privatnih fakulteta.

Hodžić je istakla da ne misli na sve privatne fakultete, već na one čiji se broj uopće ne zna.

– To su fakulteti sa stalno otvorenim konkursima, oni na koje se može doći kada poželite i da se dogovarate oko cijena, koji nemaju uslova za upis, a prolaznost iznosi 100% – pojašnjava.

Naredni upisni rok na nekim fakultetima počinje sredinom ove sedmice, a na tom roku pravo aplicirati imaju svi oni koji nisu primljeni na prvom roku ili oni koji su se tek sada odlučili upisati na fakultet.

I ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović kazao je da je broj kandidata za upis na fakultete Univerziteta u Sarajevu smanjen.

– Još uvijek nemamo povratne informacije od fakulteta da li su popunjena sva mjesta za studente koji se finansiraju iz budžeta KS – kazao je Kazazović.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *