Novi Audi A8 detektira rupe i neravnine i automatski se prilagođava situaciji

 

Službeno predstavljanje sve je bliže, a iz Audija svako malo ‘izbace’ novi teaser koji nagovještava funkcije nove ingelštatske limuzine, koja će ujedno biti i najnapredniji Audi u povijesti…

Predstavljanje je zakazano za 11. juli, a dotada morat ćemo se strpiti i zadovoljiti službenim informacijama i ‘teaserima’ koji nagovještavaju Audijev najprestižniji model. Posljednja u nizu novosti je aktivni ovjes, odnosno “sposobnost” automobila da se unaprijed i automatski prilagođava neravninama na cesti. Sve to je moguće pomoću kamere koja je postavljena na prednjem dijelu vozila, a služi skeniranju ceste čak 18 puta u minuti.

Te informacije odmah se šalju prema ovjesu, koji unaprijed prilagodi tvrdoću i prilagodi se voznoj površini. Sve to događa se kako bi se utjecaj neravnina na vozača i putnike smanjio čak 50%. U Audiju obećavaju kako će ovaj sistem eliminisati sve vibracije i poskakivanja u vožnji. Ovakav sistem već smo vidjeli u posljednjoj Mercedes S-klasi, no u Audiju tvrde kako će u novom A8 efekat ublažavanja neravnina biti puno učinkovitiji.

Svaki točak opremljen je elektromotorom koji je spojen na kameru i ovjes, tako će osim udobnosti biti poboljšana i stabilnost auta, posebno kod prolaska kroz krivine, kočenja i ubrzavanja.

 

zavnews/autostart

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *