Dr. Cerić odgovorio patrijarhu Irineju: Ja se ne stidim moje epohe, a vi patrijarhu?

Povodom objavljenog intervjua s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Irinejom u Jutarnjem listu 07.01.2017. godine u kojem je patrijarh Irinej komentirajući stav reisu-l-uleme Huseina Kavazovića kazao da “epoha Mustafe Cerića ne predstavlja prošlost”, dr. Mustafa Ceriće uputio je odgovor patrijarhu Irineju.

Prvo

Povodom srpsko-pravoslavnog blagdana “Božića”, novinar Drago Pilsel je imao zanimljiv intervju sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom. Između ostalog patrijarh Irinej je u intervju govorio o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Komentirajući stav reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da “Srpska pravoslavna crkva potiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince”, patrijarh Irinej je rekao: “Očigledno, pogrešno sam smatrao da  epoha  Mustafe Cerića predstavlja prošlost.” Ništa novo i ništa čudno od Miroslava Gavrilovića, koji čim postade patrijarh spski reče: “Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama… Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu…”. Dakle, epoha svakog reisu-l-uleme – duhovnog poglavara u Bošnjaka je bila i ostala da diže svoju i glavu Bošnjaka muslimana, dok je epoha svakog patrijarha srpskog bila i ostala da skida glavu reisu-l-ulemi i glave Bošnjacima kako ne bi “postali ravni po broju”. To se, patrijarhu Irinej, zove GENOCID, kojeg Vi sutra u Banjoj Luci slavite kao Vaš srpsko-pravoslavni trofej. Cijeli svijet se zgražava nad tim zločinom, cijelo čovječanstvo se stidi od pomisli na srpski genocid, dok Vi pred cijelim svijetom, cijelim čovječanstvom bez stida i srama izjavljujete 9. januara, 2016. god. u Banjoj Luci da je to “utemeljeno na istini Božijoj, na pravdi Božijoj”. Rekli ste to, vjerovatno, zato što ste mislili da je “epoha Bošnjaka uzdignute glave prošlost” te da Vam je dopušteno da se lažno na Boga pozivate. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić je imao pravo što Vas je na lijep način podsjetio da ni u kršćanstvu/hrišćanstvu nije dopušteno da se ljudski zločin pripisuje Bogu. To je laž i potvora na Boga Istinitog i Pravednog, koji, neka je slavljen i hvaljen, strogo zabranjuje ubijanje nevina čovjeka. Svevišnji Bog jasno je kazao da “onaj koji ubije jednog nevina čovjeka kao da je ubio cijeli svijet, a onaj koji oživi jednog čovjeka kao da je oživio cijeli svijet”.

Drugo

Povezana slikaGospodine patrijarhu Irinej, ja se ne stidim moje epohe o kojoj Vi na ružan način govorite. Volio bih znati da li se Vi stidite Vaše epohe u Srbiji u vrijeme moje epohe u Bosni? A moja epoha u Bosni je epoha mog naroda i moje države Bosne i Hercegovine, epoha svih ljudi dobre volje u mojoj zemlji, svih onih koji su se suočili sa agresijom na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, agresijom koja je planirana, organizirana, sprovedena iz države u kojoj  Vi i Vaša crkva stolujete.

Moja, naša bosanska, odnosno vaša srpska epoha je i presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu  kojom je država u kojoj Vi i Vaša crkva stolujete, presuđena za zločin genocida prvi put u povijesti modernih država.

Moja, naša bosanska i vaša srpska epoha su video zapisi vašeg  vjerskog blagosiljanja ”ŠKORPIONA”, smrtonosne falange poslane iz države u kojoj Vi i Vaša crkva stolujete.

Moja epoha, epoha mog naroda i moja država Bosna i Hercegovina su obilježene genocidom, istrebljenjem,  međunarodno presuđenim zločinačkim poduhvatima u cilju nestanka bošnjačkog naroda i rušenjem preko hiljadu džamija uz  znanje i podršku  države u kojoj Vi i Vaša crkava stolujete.

Moja epoha bili su moji stalni napori da se, nakon izvršene agresije i genocida, država u kojoj Vi stolujete prestane miješati u unutrašnje odnose u Bosni i  Hercegovini, da Srbija prestane razbijati državu Bosnu i Hercegovinu, da prestane pružati secesionističku podršku vlastima u manjem entitetu države Bosne i Hercegovine.

Moju epohu su obilježila stalna negiranja i poricanja genocida počinjenog nad mojim narodom u Bosni i Hercegovini od organa vlasti države  u kojoj Vi stolujete. To negiranje genocida još uvijek traje.

Treće

Vašom izjavom, da ste nezadovoljni stavom i ponašanjam mog nasljednika, reisu-l-uleme Kavazovića, dâ se naslutiti da “moja epoha”, odnosno epoha borbe da očuvanje jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine i zaštita mog naroda od genocida – još uvijek traje. Ta epoha nije završena jer Vi i Vaša crkva se nikada niste jasno i nedvosmisleno pokajali i izvinili mom narodu  za zlo koje ste mu nanijeli. Naprotiv, Vi i Vaša crkva nikada niste ni odustali od ”epohe”, koja je zadesila mene, moj narod i moju državu Bosnu i Hercegovinu.

Četvrto

Smatram da bi Vaše poruke mira i suživota imale smisla za sve nas u Bosni i Hercegovini  te da bi bile iskreno shvaćene ukoliko bi javno priznali da je u Srebrenici počinjen genocid, da taj genocid osuđujete, da se zbog toga kajete i obećavate da se to više nikad neće ponoviti  te da jasno i nedvosmisleno kažete da podržavate jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Ništa drugo ne biste rekli osim onog što je utvrđeno međunarodnim priznanjem, međunarodnim pravom i međurodnim presudama, a što je priznao cijeli svijet. Takav Vaš  mali napor bio bi od neprocjenjivog značaja za moj narod, moju državu, ali i za sve koji žive u Bosni i Hercegovini, uključujući i narod kojem Vi pripadate i duhovno ga predstavljate.

* Malo dobre volje može promijeniti svijet i usrećiti ljude u istini, pravdi, miru i pomirenju!

** Poziv je otvoren vijeke vjekova!

***Bosna je zemlja koja voli srcem i koju se može srcem voljeti!

zavnews.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *