Zavidovići: U Gradskoj džamiji održana promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”

U nedjelju, 28. maja 2017. godine, u punoj konferencijskoj sali Gradske džamije u Zavidovićima, održana je promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”. Organizatori ove promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Zavidovići i Gazi Husrev-begova medresa.

Promotori Monografije bili su hfz. mr. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, Ismet Veladžić, prof. (urednik Monografije), Mensur Kerla, prof. tefsira i povijesti islama u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Direktor sarajevske medrese hfz. mr. Mensur Malkić govorio je o aktivnostima koje su organizovane u povodu obilježavanja 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, zatim o Gazi Husrev-begu, utemeljitelju i vakifu Medrese, značaju njegovih zadužbina, a dao je i uvodne naznake o Monografiji koja predstavlja svojevrsni vremeplov ove školske ustanove, koja će za dva desetljeća obilježiti pola milenija rada. Naglasio je da je Medresa mjesto gdje se učenjem odgaja i gdje se islam prenosi medijem odgoja, znanja, učenja, prosvjećivanja i obrazovanja.

Profesor Mensur Kerla, govorio je o povijesnoj ulozi Gazi Husrev-begove medrese i raznovrsnim aktivnostima koje su se stoljećima odvijale u njoj. S obzirom da je Monografija prepuna sadašnjosti, otvorenosti i uključivosti Medrese u društvene tokove, ali da ona, isto tako, uspostavlja odnos sa prošlošću, prof. Kerla ponudio je kraći povijesni pregled najvažnijih događaja koji su obilježili postojanje i djelovanje Gazi Husrev-begove medrese, a zatim je govorio o nastavnom planu, ljudskim resursima, prostornim i tehničkim uvjetima stanovanja učenika, vannastavnim aktivnostima učenika i najznačajnijim postignutim rezultatima na različitim takmičenjima u toku tekuće školske godine.

Profesor Ismet Veladžić, koji je ujedno i urednik ove Monografije, kao i prethodne dvije monografije, tematski je predstavio tekstove koje su napisali autori svršenici Medrese, a to su hfz. mr. Mensur Malkić, prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. Ismet Veladžić, prof. Halim Husić, hfz. dr. Behija Durmišević, akademik Enes Karić, dr. Safija Malkić, mr. Dževad Pleh, Benaris Šehić, dr. Aladin Husić i akademik Esad Duraković. Poseban fokus izlaganja prof. Veladžića bio je na značaju knjige i čitanja u životu muslimana.

Svoj dolazak u Zavidoviće na promociju Monografije, hafiz mr. Mensur Malkić iskoristio je još i na način da nas počasti svojim prelijepim glasom i odličnim učenjem Kur'ana, pa je predvodio teravih namaz u Gradskoj džamiji, a nakon toga održao i prigodno predavanje, dok je profesor Mensur Kerla iste aktivnosti obavio u džematu Krčevine.

Monografija Gazi Husrev-begove medrese je veoma vrijedan projekat, i Zavidovići su imali čast biti domaćini promotorima ovakvog važnog projekta, jer Medresa je najstarija odgojno-obrazovna ustanova na Balkanu, a zasigurno i jedna od najstarijih u Evropi, ako ne i najstarija, i nikad u svojih 480 godina postojanja i djelovanja, nije prekidala rad, ni u najtežim okolnostima kakve su agresija na našu Domovinu, pa i neka ranija turbulentna dešavanja u povijesti Medrese i BiH.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *