Kompanija Remus gradi novu proizvodnu halu u Sanskom Mostu

Austrijska firma “Remus”, koja se bavi proizvodnjom auspuha za motorna vozila, započela je aktivnosti u vezi sa izgradnjom nove proizvodne hale u Sanskom Mostu, kako bi udvostručila proizvodnju i zaposlila dodatnih 130 radnika.

Potvrđeno je kako se radi o višemilionskoj investiciji, a za potrebe izgradnje ranije je kupljeno zemljište, a od lokalnih vlasti dobijene su potrebne dozvole za gradnju. Više od 90% svoje proizvodnje ova firma izvozi u oko 60 zemalja svijeta, a kompletan proizvodni asortiman iz Sanskog Mosta namijenjen je upravo izvozu.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, istakao je kako je lokalna vlast zainteresovana za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, te obećao pomoć u realizaciji ove investicije.

“To se u prvom redu odnosi na izgradnju kanalizacionog sistema i rekonstrukciju elektromreže, kojom se pogoni ove firme napajaju strujom”, istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, osim “Remusa”, na području općine Sanski Most egzistira još nekoliko proizvodnih subjekata iz oblasti metalske proizvodnje, tako da ova privredna grana postaje nosilac ekonomskog razvitka ove općine.

“Ono što je posebno značajno je da obrazovni sistem prilagodimo potrebama metalske industrije i da u narednom periodu obezbijedimo kvalitetnu radnu snagu”, rekao je Hasanbegović.

Prije četiri godine firma “Remus”, inače jedan od najvećih svjetskih proizvođača auspuha za motorna vozila, privatizirala je preduzeće “Encom”, koje se bavilo proizvodnjom plastične stolarije, te su svi poslovni objekti u međuvremenu prilagođeni novom modelu proizvodnje. Trenutno zapošljava 150 radnika.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *