Drugu osnovnu školu u Zavidovićima posjetili gosti bratske škole iz Istanbula

U periodu od četvrtog do devetog maja u posjeti Drugoj osnovnoj školi u Zavidovićima, bila je delegacija bratske škole iz Istanbula u Turskoj. Delegaciju su činili direktor škole, osam nastavnika i jedan član Vijeća roditelja.

Sličnu posjetu obavio je i kolektiv Druge osnovne škole, kada su Direktor i nekoliko nastavnika prošle godine posjetili bratsku školu u Istanbulu, koja je kako su nam kazali jedna od najelitnijih škola u Istanbulu i nalazi se u najljepšem dijelu grada, čime je ozvaničeno bratimljenje među školama i uspostavljena, nadamo se duga i konkretna saradnja dvije škole.

Kako nam je kazao direktor Druge osnovne škole, gospodin Amir Kadrić, „ova posjeta je rezultat i plod već dvogodišnjeg trajanja uspostave bratimljenja škola iz BiH i Turske, a podsjećam da su pored naše škole bratimljenje izvršile i druge osnovne škole sa područja naše Općine“.

U toku posjete, kaže dalje Direktor, „prijateljima iz Istanbula smo pripremili kvalitetan program boravka, pa su tako jedan dan proveli u školi s našim nastavnicima i učenicima, drugi dan u Centru za kulturu zajednički smo prisustvovali prvom solističkom koncertu naših učenika koji pohađaju Muzičku školu, a koja je otvorena u sklopu Druge osnovne škole i prva je takva u našem gradu. Posjetili smo također Mostar, Blagaj i Bunu, Zenicu i naravno Sarajevo, a prema reakcijama i u razgovoru sa gostima vidjelo se da su oni bili zaista prijatno iznenađeni i oduševljeni u svemu što smo im pripremili i što su vidjeli. I na koncu posljednji dan posjete imali smo u Kamenici zajedničko druženje našeg kolektiva i prijatelja iz Istanbula, gdje smo uz opuštenu atmosferu i prijatne razgovore na neki način sumirali rezultate posjete, razmijenili utiske i iskustva, i naravno dogovarali nastavak saradnje, a rezultat svega je to da su već počele pripreme za našu posjetu bratskoj školi u Istanbulu, kada planiramo po prvi puta povesti nekoliko načih učenika i naravno nastavnika, te na taj način proširiti bratske odnose“.

Direktor Kadrić nam je u razgovoru rekao i to da su „gosti iz Turske bili zaista oduševljeni ljepotama naše Bosne i Hercegovine, jer većina njih je prvi puta u BiH, te da će se vrlo rado odazvati svakom pozivu i iskoristiti svaku priliku za posjetu, a mi se nadamo da smo im prije svega bili dobri domaćini“.

Mi smo se nekoliko puta uvjerili u tradicionalno dobro gostoprimstvo Druge osnovne škole, tako da ne sumnjamo da su oni i ovaj puta bili odlični domaćini, i zato im želimo uspješan nastavak saradnje sa bratskom školom iz Istanbula.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *