Ruši li se Todorićevo carstvo: Agrokor dužan više od 6,4 milijarde KM

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Agrokora s dosadašnjih B2 na B3, a glavni razlozi smanjenja ocjene su slabiji operativni rezultati i visok nivo duga. Analitičare Moody'sa brinu pokazatelji duga kompanije, kao i operativni rezultati u prvih devet mjeseci prošle godine.

-Snižavanje rejtinga odražava naše stajalište da je mala vjerovatnost da će Agrokor poboljšati pokazatelje zaduženosti koji su u skladu s ocjenom B2 u svjetlu pogoršanja operativnih rezultata u prvih devet mjeseci 2016. godine – navode iz Moody'sa.

Moody's prognozira da bi odnos duga i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) ove godine mogao dosegnuti 6,9 dok bi za rejting ocjenu B2 on trebao biti ispod 5,5.

Slikovni rezultat za agrokorDug Agrokora krajem trećeg kvartala prošle godine iznosio je 25,5 milijardi kuna, odnosno 6,4 milijardi KM.

Ivica Todorić pokušava prolongirati otplate dospjelih dugova. U novembru prošle godine dogovorio je produženje dospijeća 340 miliona eura kredita, s austrijskom podružnicom VTB banke.

Osim toga, u septembru 2016. produžio je otplatu i kredita od 500 miliona eura, koji mu je odobrila grupa velikih banaka.

Inače, Agrokor grupacija je vlasnik na desetine kompanija, uključujući i trgovački lanac Konzum.

faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *