KCUS: Širenje neistina ide direktno na štetu bolesnika

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u cilju sprječavanja širenja neistina koje idu direktno na štetu bolesnika i panike i nepovjerenja među građanima i pacijentima, demantirao je navode teksta koji je u Dnevnom avazu objavljen 13. maja.

Tekst autorice A. Nuhanović objavljen je pod naslovom “Tako to radi Sebija: Plati ili krepaj”.

Demanti, čiji su potpisnici šef Klinike za onkologiju prof. dr. Semir Bešlija, zamjenica direktorice Internističkih disciplina prof. dr. Amela Begić i generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović prenosimo u cjelosti:

– Naime, prenoseći Facebook status pacijentice/građanke Adele Mahmutović, koji je nastao na osnovu priča “rekla-kazala”, odnosno na osnovu neprovjerenih informacija, nanijeli ste veliku štetu ugledu KCUS, ali ste nanijeli daleko veću štetu onim za čija se prava navodno borite, odnosno nanijeli ste štetu pacijentima.

S obzirom da u KCUS ozbiljno pristupamo svakoj žalbi ili pohvali svih pacijenata, provjerili smo našu onkološku bazu podataka, te u istoj nismo pronašli pacijenticu Adelu Mahmutović. U tekstu se navode neke „koverte“ koje ista navodno daje našim uposlenicima, te ističemo da je navedeno laž. Ovo su veoma ozbiljne optužbe, koje diskredituju ljekare i medicinsko osoblje. Takve navode sa gnušanjem odbacujemo.

Nesaglediva šteta je unositi nemir i nepovjerenje među bolesnike. Svojim pisanjem ne samo da ne brinete o pacijentima i građanima, nego svakodnevno obmanjujete javnost i ulijevate im strah i zabunu, Vašim polupismenim i neprofesionalnim pisanjem.

Nije istina da KCUS traži novac bilo kojem osiguraniku iz Bosne i Hercegovine. Određeni dio troškova liječenja pokrivaju zavodi zdravstvenog osiguranja kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH. Kao i u svim ostalim kliničkim centrima postoje određeni zahvati koji nisu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem, ali to nije u nadležnosti direktora KCUS, već stvar odluke viših instanci.

Istina je da se i KCUS, kao i svi ostali klinički centri u Bosni i Hercegovini, često suočava sa nedostatkom određenih lijekova (citostatika, reagensa, …), ali to ni u kojem slučaju ne zavisi od KCUS-a, već od onih koji dobavljaju i isporučuju potrebne lijekove.

U KCUS radi izuzetno stručan i odgovoran medicinski kadar, a egzodus o kojem govorite postoji samo u umovima Vaših političkih nalogodavaca, koji u svemu vide svoju priliku za ostvarivanje političkih ciljeva. Odlazak ljekara sa KCUS i dolazak novih ljekara je pojava koja se odvija već dugi niz godina, što je normalna pojava, a svi koji su u posljednje vrijeme napustili KCUS uradili su to samovoljno, odnosno odlučili su se za rad u privatnom sektoru. Smatramo da je odluka ljekara da odaberu u kojoj ustanovi će raditi izuzetno korektna, jer radeći nekoliko sati u KCUS-u nisu se mogli u potpunosti posvetiti pacijentima koji se liječe u javnom sektoru.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *