HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa group“ iz Tešnja, uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka. To je u intervjuu od prije nekoliko dana izjavio vlasnik kompanije Izudin Ahmetlić.

Prema Ahmetlićevim riječima, na području Lušci Palanke, udaljene dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u toku je izgradnja osamnaest štalskih objekata, kapaciteta preko pet hiljada grla, u kojima će se obavljati uzgoj krupnih grla za potrebe mesne industrije.

Radi se o jednoj od najznačajnijih razvojnih investicija na ovim prostorima u proteklom periodu.

„Hifa group“ je prije dvije godine kupila Zemljoradničku zadrugu „Poljoprom“, koja se dugo godina nalazila u stečaju, te je na taj način ova tešanjska kompanija postala vlasnik oko 12 hiljada dunuma zemljišta, kao i velikog broja poljoprivrednih objekata, koji su bili u vlasništvu pomenute zadruge.

Ova investicija bi trebala biti snažan stimulans razvoju poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, a osim toga očekuje se i otvaranje značajnog broja radnih mjesta, te uspostavljanje kooperantskih odnosa s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Investitor se kupovinom „Poljoproma“ obavezao na ulaganja u iznosu od pet miliona maraka, ali su najavljana ulaganja zapravo pet puta veća.

biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *