Prof. dr. Muris Čičić kategoričan: Zakon o akcizama su oborili protivnici BiH

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Muris Čičić, smatra da za neusvajanje izmjena Zakona o akcizama u Parlamentu BiH stoje politikantski, a ne ekonomski motivi.

– Ovo što nije usvojen zakon o akcizama je tragedija za BiH, prije svega za njene građane, jer će sada biti problema sa deficitima u budžetu, tako da se neće moći alimentirati razne stavke, poput penzija i slično. To je jedna apsolutna katastrofa. Vlastima ostaje da se dalje zadužuju, što je užas. Mogu tražiti novac kod svjetskih kreditora, ili kod velikih svjetskih banaka, poput kineskih, kojima to nije problem isfinansirati, ali treba objasniti javnosti da je to mnogo lošije rješenje za stanovnike BiH – istakao je Čičić.

On smatra da su aktuelne vlasti trebale imati aktivniju ulogu u promociji usvajanja spomenutih izmjena Zakona.

– Usvajanje ovih izmjena nije značilo povećanje troškova života i cijena životnih namirnica. To jednostavno nije tačno. To su bile samo parole onih koji su bili protiv, i to iz politikantskih razloga, ali i zato što su protiv BiH kao takve – dodao je Čičić.

On je i na jednostavnom primjeru pojasnio koliko bi porasli troškovi goriva za prosječnog stanovnika BiH.

– Nažalost, niko nije narodu objasnio da će platiti možda sedam maraka više mjesečno, a možda ni toliko, ako cijene goriva na svjetskom tržištu padnu, a one stalno variraju. Niko nije objasnio koliko bi povećanje koštalo prosječnog vozača, koji godišnje vozi prosječno 10.000 kilometara. To znači da bi, ako je prosječna potrošnja šest litara na 100 kilometara, potrošio godišnje 600 litara goriva. To dalje znači da bi prosječno trošio 7,5 ili osam maraka mjesečno, odnsono na godišnjem nivou to je 90 KM. Međutim, dobili bi novi investicioni ciklus, odnosno zapošljavanje ogromnih kapaciteta i to ne samo građevinskih, nego i ostalih pratećih grana – naglasio je Čičić.

Prema njegovim riječima, politikanti su uspjeli ubijediti građane da se radi o novom nametu, zbog čega ćemo svi trpiti štete.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *