Crnadak u Irskoj: Ekonomska saradnja isuviše skromna, neophodno je pojačati

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak, boravio je u službenoj posjeti Irskoj, gdje se susreo sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske, Charlesom Flanaganom.

Ministar je pozdravio prijateljske odnose dviju zemalja, izrazivši nadu da će se ti odnosi produbljivati i u budućnosti u kontekstu procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te da bi trebalo iskoristiti date okolnosti i organizovati bilateralni susret na najvišem nivou u što skorije vrijeme, sa čime je saglasnosti izrazio i irski kolega.

Crnadak se također zahvalio svom kolegi na podršci koju Irska pruža evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine, što je već i potvrđeno činjenicom da je Irska brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa našom zemljom, te činjenicom da je ovo pitanje bilo i jedno od prioriteta irskog predsjedavanja EU-om 2013. godine.

Ministar Flanagan je čestitao BiH na rezultatima ostvarenim u protekloj godini, kada je u pitanju proces integracije BiH u Evropsku uniju, te naglasio da je proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana najbolja garancija stabilnosti i reformskog procesa cijelog regiona.

Oni su razgovarali i o ekonomskim odnosima, saglasivši se da su oni na veoma skromnom nivou, imajući u vidu već tradicionalno prijateljske odnose, te da je krajnje vrijeme da se načine i konkretni koraci na intenziviranju ekonomske saradnje.

Ministar Crnadak će se u nastavku posjete Irskoj sastati sa zamjenikom predsjednika Zajedničke komisije Parlamenta Irske za pitanja EU-a, senatorom Terijem Terry Leydenom.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *