Verbalni napadači su na svakom koraku – Kako se odbraniti od njih?

Živimo u  vremenu u kojem su međuljudski odnosi poremećeni i narušeni u znatnoj mjeri, te je sve više onih koji su čak i bez nekog velikog razloga spremni verbalno napasti druge, i započeti svađu, uvrede, te verbalne napade svake vrste. Postoji nekoliko stvari i načina kako se od njih sačuvati, i kako sačuvati sebe i svoj unutrašnji mir, te ne dopustiti im da nas iznerviraju ili povrijede.

Imajte svoj cilj

Mnogo puta ćete doživjeti verbalni napad. Niko nije imum na njih. Koliko god znali da ste u pravu i drugi vam govorili da se ne „obazirete na budale“ teško je iznutra ostati miran. Najbolji način da se oslobodite tuđeg zla jest da imate svoj cilj pred sobom, cilj koji će usmjeriti vaše snage na nešto vrijedno i pozitivno.

Zahvalite toj osobi

Zahvalite toj osobi što vam omogućuje da budete jači, i što vam je podarila iskustvo od kojeg ćete nešto shvatiti. I poslovica kaže da ono što vas ne uništi to vas ojača. Postajete emocionalno i duhovno snažniji. Svijest je onaj alat osobnosti, koji nam omogućuje da se izdignemo iznad takvih situacija, i budemo jači od njih.

Slikovni rezultat za unutrasnji mirShvatite te situacije kao mogućnosti za rast

Da bismo u životu kao osoba emocionalno rasli, potrebno je prijeći situacije od kojih možemo nešto naučiti, situacije koje nam mogu biti životna škola. Povrede su životne škole, koje vam pomažu da bolje upoznate ljude i načine na koje ćete se u buduće odnositi prema njima.

Zaštitite sebe na primjeren način

Kada vas povrijede takvi ljudi, ne morate im odmah odgovarati i uzvraćati na isti način. Pokažite da ste veći od njih, ne spuštajte se na njihovu razinu. No s druge strane ne bojte se zaštititi sebe. Odmaknite se od takvih ljudi. Zašto bi neko ugrožavao vaše dostojanstvo, ali i psihičko zdravlje?

Psi laju, a karavana prolazi

Postoji poslovica koja kaže da se za dobrim konjem prašina diže. Ne brinite šta vam govore drugi, više brinite o tome kako se sami odnosite prema sebi. To je put koji će vas odvesti u budućnost. I na koncu kada vas takvi ljudi napadnu, samo recite: Psi laju, a karavana prolazi.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *