Održana konstitutivna sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH, koju je vodio federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović.
 
U skladu sa Zakonom o stranim ulaganjima u FBiH, Federalna vlada je na 88. i 89. sjednici imenovala predsjednika i članove ovog savjeta, a svrha osnivanja ovog savjetodavnog tijela Vlade FBiH je pomaganje i podsticanje stranih investicija i unaprjeđenje ukupnog poslovnog ambijenta za investitore, te potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja. Osnivanje Savjeta, kojem tehničku podršku pruža Grupacija Svjetske banke i Britanska ambasada u BiH, dio je planiranog unaprjeđenja poslovne klime i konkurentnosti u Federaciji BiH zacrtane Reformskom agendom.

Slikovni rezultat za ministar vujanovic– Želimo ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje građevinskih dozvola i olakšati izvoz kroz jačanje kontrole kvaliteta usklađene sa zahtjevima EU – rekao je ministar Vujanović, pojašnjavajući najznačajnije korake koji bi eliminisali prepreke za veća i bolja ulaganja u FBiH.

– Potrebni su nam bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, kvalitetnija zaštita manjinskih dioničara i uvođenje privrednih sudova – naglasio je Vujanović

U sastavu Savjeta su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore FBiH, Saveza općina i gradova FBiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Ovom strukturom nastoji se uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH, ojačati javno-privatni dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima ili inicijativama u cilju otklanjanja ograničenih faktora za investitore i poticanje budućih ulaganja.

U svom radu, Savjet će koristiti izvještaje i nalaze domaćih i međunarodnih institucija i organizacija s prijedlozima za unaprjeđenje poslovne klime u Federaciji BiH.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *