Novalić: Značajno smo promijenili ekonomsku sliku Federacije BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za Fenu da su se njegovi sastanci sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke proteklih dana u Washingtonu odnosili prije svega na stručnu pomoć reformama u Bosni i Hercegovini.

– Kao što sam u više navrata naglašavao, međunarodne finansijske institucije već odavno nam pružaju podršku kroz svoje eksperte i jako cijenimo njihove savjete i sugestije. Iako kad govorimo o, na primjer MMF-u, javnost obično misli na povoljne kredite, smatram da je upravo pomoć međunarodnih stručnjaka do sada najviše doprinijela pozitivnim promjenama u našoj privredi. Finansijska pomoć međunarodnih institucija je kratkoročno rješenje. Moja vlada i ja smo opredijeljeni za pronalazak dugoročnih i sistemskih načina pokretanja rasta naše privrede. Tu prije svega mislim na mjere iz Reformske agende, uz pomoć kojih smo uspjeli da značajno promijenimo ekonomsku sliku Federacije BiH – kazao je Novalić.

Bitno je istaći, kaže premijer, da Reformska agenda ne uključuje samo ekonomske reforme.

– Značajan dio našeg rada je posvećen jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Upravo u ovoj oblasti puno nam znači podrška naših partnera iz MMF-a i Svjetske banke, dakle institucija koje posebnu pažnju obraćaju na transparentnost i otvorenost reformskih procesa – zaključio je Novalić u izjavi za Fenu.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *