Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o PIO-u

 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, sa 50 glasova za, tri suzdržana i 21 glas protiv predloženog zakona. 

SDP je izrazio sumnju u glasanje ali se nakon pojedinačnog glasanja ta sumnja pokazala neopravdanom, jer se rezultat nije mijenjao.

U novom Zakonu o PIO-u uvodi se novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači zakona tvrde da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.

Za razliku od zakona koji je trenutno na snazi, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra, predviđena su jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10%, a za penzionere koji su penzionisani do 31. decembra 2007. godine, predviđeno je povećanje od 5%.

Na početku današnje sjednice ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača obrazložio je Prijedlog zakona o PIO-u, rekavši da je cilj ovog zakona stabiliziranje penzionog sistema i omogućavanje pravednijeg sistema obračuna penzija. Kako kaže ministar Drljača, penzija učiteljice sa 40 godina radnog staža trenutno bi iznosila 635 KM, a prema novom zakonu bila bi povećana za 37 KM. Tako isto bi bilo i sa mnogim drugim kategorijama, kao što su policajci ili radnici realnog sektora.

Na današnjoj sjednici će biti razmatrana i dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima kojima zastupnici, u formi posebnog akta, uređuju obračun penzijas obzirom da oni nisu bili zadovoljni bodovnim sistemom u predloženom Zakonu o PIO.

Nakon sjednice Zastupničkog doma i Dom naroda je najavio vanrednu sjednicu za četvrtak, 25. januara, na čijem će se dnevnom redu naći Zakon o PIO-u i dopune zakona o policijskim službenicima, čime bi se konačno trebala privesti kraju višemjesečna procedura vezana za ove zakone.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *