Naša južna baština „PUT U BLAGAJ“ Ibrahima Kajana

Novo putopisno djelo Ibrahima Kajana „Put u Blagaj – blagajske vedute“ promovisano je u petak 7. aprila 2017 godine u Mostaru.

Pored autora djelo su promovisali mostarski muftija u penziji Seid ef. Smajkić, mr. Jasmin Branković i Mirza Abaz, urednik internet portala metafora.ba. Osim na bosanskom, knjiga je u prijevodu Amine Imami, objavljena i na engleskom jeziku. Organizator promocije bilo je Udruženje građana „Toprak“, udruženje za dokumentiranje, prezentovanje tradicije, baštine i duhovnosti Bošnjaka Hercegovine.

Kajanov putopis Put u Blagaj teško je jednoznačno odrediti jer Kajan je i književnik i naučnik i kulturni djelatnik koji manirom pisane riječi zna pomiriti narodnu predaju, naučno utemeljenu istinu, a onda to upakovati na jedan prihvatljiv način širim čitalačkim krugovima, što je vrlo rijetko i na širim prostorima i u okruženju“, u uvodnom izlaganju ocijenio je mr. Branković.

Slikovni rezultat za ibrahim kajan

Putopis ima 17 zapisa u kojima je sažeta osnovna historijska poruka civilizacijskog kontinuiteta naroda i lokaliteta značajnih ne samo za Blagaj već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Muftija u penziji Seid ef. Smajkić, umješnost Kajanovog spisateljskog dara ilustrirao je načinom kako su Bošnjaci skinuli zaborav sa čuvenog pjesnika Šejh Fevzija Blagajca. „Svojim pisanjem Kajan nas tjera na proučavanje naše prošlosti i sredine u kojoj živimo“, kazao je muftija Smajkić.

Jedan od obrazaca bosanskog identiteta je traganje za vlastitom prošlosti, jer sve što čovjek radi mora biti oslonjeno na nekakvu stvarnost. Nakon mostarskih veduta svoje intelektualno i književno traganje Kajan je nastavio putopisnim prikazom Blagaja, opisujući čudesnu litica iznad vrela Bune, blagajsku tekiju, stari grad hercega Stjepana Kosače, sultan Sulejmanovu džamiju i Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, Lehinu ćupriju ili Haseći Ali aginu, nestalu Kolakovića kuću…. Kajan zapravo u svom književnom Putu u Blagaj traga za skrivenim tajnama i skrivenim kontinuitetom ljudskog prisustva u Blagaju unazad 2000 godina.

U kulturnom dijelu programa svojevrsnu himnu Blagaja pod nazivom Blagaj je jedan, interpretirala je Amera Obradović.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *