Pet savjeta kako se motivirati svaki dan

Kako biste ostvarili svoje ciljeve motivacija je neophodna. Bez nje se ništa ne može postići. Uz nekoliko savjeta možete se motivirati svaki dan.

Postoje dani kada se čini nemoguće ustati iz kreveta, pokrenuti se i motivirati se za bilo šta. Pa ipak, kako biste ostvarili svoje ciljeve, motivacija je neophodna. Bez nje, ništa se ne može postići. Odgovornosti i zadaci će se nagomilati, život postati presložen, a tada će motivaciju biti još teže pronaći. Međutim, uz nekoliko jednostavnih savjeta možete se motivirati svaki dan.

Spoznajte šta vas motivira

Neke ljude motivira osjećaj postignuća. Druge pohvale. Treće novac. Vas možda motivira nešto drugo, stoga trebate spoznati šta vas motivira. To će vam mnogo pomoći, jer kada se osjećate demotivirano možete pribjeći toj stvari da vas ponovo pokrene. Na primjer, ako vas motivira novac, možete dan započeti radeći nešto što će vam donijeti zaradu. Ili na zadatak koji je pred vama možete gledati drugačije ako shvatite da donosi prihod.

Slikovni rezultat za motivacijaJutarnja rutina

Rutine i rituali nam pomažu da se odredi raspoloženje za taj dan. Ako vaša jutarnja rutina ne pridonosi vašoj motivaciji, treba biti promijenjena. Jutarnja rutina koja pomaže motivaciji može uključivati – vježbanje (hodanje ili istezanje, ne morate trčati 10 kilometara), meditaciju (za šta vam treba pet do deset minuta), zdrav doručak (bez prerađenog šećera i masti).

Započnite radni dan radeći nešto što vas inspirira

Šta uživate raditi? Za koji dio svog posla osjećate najviše strasti? Započnite radni dan tim zadacima. Ako dan započnete obavljajući nešto što ne volite, zaista je teško motivirati se. Suprotno tome, ako dan započnete radeći nešto što volite, ostatak dana ćete lakše ‘savladati’.

Odvojite vrijeme za odmor i razonodu

Ako imate vlastiti posao, moguće je da radno vrijeme zapravo nemate, nego je ono non-stop. Idete u krevet razmišljajući o poslu i budite se razmišljajući o poslu. A to može biti iscrpljujuće. Stoga je lahko izgubiti motivaciju. Zato odvojite vrijeme za odmor, razonodu i vježbanje svaki dan. Uvedite si radne sate i držite ih se. Odvojite vrijeme i za duži odmor. Uživajte s prijateljima i porodicom. Odvojite vrijeme i za sebe. Kada ste sposobni odvojiti se od svojih poslovnih obaveza, mnogo je jednostavnije vratiti im se s osmjehom i puni energije.

Potražite pomoć

Ne morate sve obavljati sami. Zapravo, vjerovatno ne biste ni trebali. Postoje neki zadaci za koje bi bilo bolje da ih obave drugi. To vam štedi vrijeme, energiju i novac. Osim toga, možete se posvetiti zadacima u čijem obavljanju uživate i onima koji vam donose novac. Razmislite o outsourcingu ili zapošljavanju novih zaposlenika da obave neke, na primjer, administrativne zadatke.

Zaključno, razmislite o tome da pronađete nekoliko motivacijskih ‘okidača’. Na primjer, postoji li pjesma koja vam pomaže da se osjećate energičnije. Motivira li vas rad u drugačijem okruženju? Postoji li neka misao koja vas nasmijava i zbog koje se osjećate motiviranima? Ovo su jednostavne strategije, ali djeluju.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *