U Potočarima obilježena 14. godišnjica prve dženaze žrtvama genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je obilježena 14. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida.

Na spomen-obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić i zamjenik načelnika Općine Nermin Alivuković.

Preživjela žrtva genocida Kada Hotić na današnji dan je ukopala supruga Seada Hotića.

– Moj suprug je ukopan među prvima. Ubijen je u Pilici, a pronađen u grobnici u selu Hodžići kod Zvornika. Tijelo je cjelokupno, njegovu odjeću sam poznala, kao i njegov džepni sat na kojem su stale kazaljke u pola pet. Njegov sat je ovdje u muzeju – izjavila je Hotić Feni.

Kaže da je svih ovih godina ukopavala jednu po jednu, a vječni smiraj u Memorijalnom centru našli su njen sin, braća, djever i druga mnogobrojna rodbina.

Prvi ukop 600 žrtava obavljen je 31. marta 2003., a iste godine 11. jula ukopana su još 282 tijela, a 107 je ukopano 20. septembra.

Najviše identificiranih žrtava ukopano je 11. jula 2010. godine, kada je vječni smiraj našlo 775 posmrtnih ostataka.

U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopano 6.504 žrtve genocida.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *