Skupština ZDK: Dopunjen dnevni red o ukidanju poreza na nekretnine za mlade

 

Kolegij Skupštine ZDK dopunio je dnevni red, na koji je stavljena i tačka “ukidanje poreza na nekretnine za mlade”, te na taj način po skraćenom postupku, uputio u proceduru Zakon o dopunama zakona o porezu na promet nekretnina koji je nedavno utvrdila Vlada ZDK-a. O ovom Zakonu će se raspravljati na 59. sjednici Skupštine ZDK-a, koja će se održati 24.aprila.

Suština ove dopune je zapravo ukidanje porezne stope od 5% za mlade, u situaciji “kad osoba starosne dobi do navršenih 35 godina života, prvi put i isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, stiče nekretninu na području Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa odredbama člana 3. ovog Zakona, i to stan do 80 m2 ili kuću tlocrtne površine do 80m2 ili zemljište za gradnju kuće do 600m2”.

Ako se na Skupštini ovaj Zakon usvoji, stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona”.

S obzirom da stotine mladih bračnih parova čekaju oslobađanje od plaćanja ovog poreza, da bi završili svoje kupovine i notarske obrade, ovaj Zakon ćemo hitno dati na objavu. Što znači, najkasnije do sredine maja ove godine ova stimulativna mjera javne politike za mlade bi trebala biti punovažna – kaže predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *