U ‘Diti’ jutros utovarena pošiljka deterdženta ‘Ida’ za Albaniju

U tuzlanskoj fabrici “Dita” jutros je obavljen utovar deterdženta “Ida” za tržište Albanije. Riječ je o probnoj pošiljci za kupca koji želi da se uvjeri u kvalitet proizvoda, koji je na tržištima nekada bio brend, a ranije je za Kosovo distribuiran poznati “Arix Tenzo”.

U “Diti” kažu da su se vremena promijenila, te je teško opstati na stranim tržištima. Taj gigant nekada je bio u stanju odgovoriti svim zahtjevima kupaca, a danas opstaju zahvaljujući imidžu koji su godinama stvarali.

Rukovodilac ekonomsko-finansijskog sektora “Dite” Tuzla Almir Bajrić rekao je da je preduzeće u stečaju i da nemaju veliki obrtni kapital koji bi mogao pokriti veliki izvoz ali je dobro da su uspjeli organizirati manje pošiljke za izvoz.

Radnici “Dite” proizvodnju su pokrenuli prije skoro dvije godine. U firmi je zaposleno oko 75 radnika, a dio radnika je penzionisan. Zahvaljujući predanom radu, uspijevaju da isplate plate i doprinose.

Bajrić je rekao da su uspjeli penzionisati oko 20 radnika.

Želju za radom u “Diti” pokazuju i mladi. Tako je priliku da, kako kaže, uči od najboljih dobio Midhat Sakić, inžinjer zaštite na radu. U nastojanju da stekne radno iskustvo, sam je došao u ovu firmu da traži posao.

Sakić je naveo da mu je veliko zadovoljstvo raditi u “Diti” sa stručnjacima koji imaju skoro 40 godina iskustva od kojih se može mnogo naučiti.

I mlađi, ali i oni stariji radnici fabrike deterdženata “Dita” čekaju sedmi krug prodaje te fabrike, koji će biti naredne sedmice. Prva procjena vrijednosti imovine “Dite” iznosila je blizu 19 miliona KM, a pošto se na prethodne oglase kupac nije javio, vrijednost je u šestom krugu spuštena na 13.610.000 KM.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *