Veliki dan za tuzlanski UKC: Obnovljeno odjeljenje za koje svi žele da uvijek bude prazno

Na tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) danas je otvoreno obnovljeno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju.

U tom odjeljenju se liječe djeca oboljela od najtežih, i često smrtonosnih bolesti.

-Ovim je ispunjena dugogodišnja želja roditelja teško bolesne djece. Čak trećina oboljelih od raka u FBiH, kada su u pitanju djeca, dolazi iz Tuzlanskog kantona (TK), pa je samim tim značaj ovog odjeljenja još veći – rekla je Amra Saračević, predsjednica udruženja Prijatelji i porodice oboljelih od leukemije (PIPOL).

U FBiH od različitih oblika raka svake godine oboli oko 50 djece, od toga je između 12 i 20 sa područja TK, a u prosjeku liječenje svakog djetata traje oko godinu dana.

-Pacijenti koji imaju hematološka i onkološka oboljenja zahtijevaju liječenje citostaticima, koji traže potrebne uvjete. Hemoterapija može pacijenta dovesti do infekcije koja ga može usmrtiti, a ako imamo uslove i educiran kadar, onda imamo i bolje prognoze za ishod liječenja – rekla je za Faktor Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla.

Inače, do sada su se teško oboljela djeca sa područja TK liječila u Sarajevu, a teži slučajevi i u Beču, Bologni, Turskoj… Sada će potrebnu njegu moći dobiti mnogo bliže svome domu.

-Cjelokupni projekat je uspio zahvaljujući menadžmentu UKC-a i donatorima, te udruženju PIPOL. Mi želimo da cijela klinika izgleda kao ovo odjeljenje, a nadam se da ćemo to i uspjeti u saradnji sa menadžmentom, Vladom TK i donatorima – rekao je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Edin Husarić.

www.faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *