Bivše vojnike predstavlja 1.600 udruženja, 95.000 boraca koristi neko od prava

U FBiH trenutno postoji oko 1.600 boračkih udruženja i jedan od zadataka u okviru reforme sistema boračko-invalidske zaštite je utvrđivanje reprezentativnosti, odnosno udruženja koja će biti prepoznata kao zastupnici boračke populacije. Ovo pitanje bit će riješeno donošenjem zakona o boračkim udruženjima, najavio je federalni premijer Fadil Novalić, nakon sastanka na kojem se govorilo o sveobuhvatnom rješavanju pitanja braniteljske populacije.

Sastanku su, osim premijera i njegovih najbližih saradnika, prisustvovali i članovi kolegija oba doma Parlamenta FBiH, ministri za boračka pitanja i za rad i socijalnu politiku Salko Bukvarević i Vesko Drljača, direktor Fonda PIO/MIO Zijad Krnić, kao i čelnici koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a Šerif Patković i Nikica Tomić.

Na sastanku je, prema riječima ministra Bukvarevića, dogovoreno da se donošenjem novih i izmjenama postojećih zakona uredi ova oblast. To se posebno odnosi na slučajeve oduzimanja ili umanjenja prava branitelja, koje su se dešavale proteklih godina, a o kojima je odlučivao i Ustavni sud FBiH.

– Dogovorili smo da se putem izmjena Zakona o pravima boračke populacije provedu odluke Ustavnog suda FBiH. Također, izmjenama istog zakona bit će omogućeno objavljivanje registara boračke populacije, kao i korisnika prava boračko-invalidske zaštite. Prema podacima kojima raspolažemo, u ratu je učestvovalo 577.000 osoba, a 95.000 njih koristi neko od prava. U učesnike rata su uključeni pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, uposleni u vojnim bolnicama, u namjenskoj industriji i pojedini pripadnici Civilne zaštite koji su obavljali vojne poslove. Putem ovih registara ćemo onemogućiti da pojedinci koriste prava sa nekoliko nivoa, dok drugi ne mogu ostvariti nikakvo pravo – istakao je Bukvarević.

Posebna pažnja je posvećena sklapanju sporazuma sa predstavnicima boračkih udruženja o utrošku ušteda koje se ostvaruju svake godine.

– Budžet Ministarstva za boračka pitanja, za isplatu naknada, iznosi više od 300 miliona KM godišnje. Svake godine određeni broj ljudi prestane ostvarivati neka prava, kao što su djeca branitelja koja su napunila 18 godina i slično. Na ovaj način svake godine se ostvare uštede u iznosu od šest do sedam miliona KM, koje su preusmjeravane za druge namjene. Dogovorili smo da će se taj novac ubuduće dijeliti pripadnicima boračke populacije, koji se nalaze u najtežoj materijalnoj situaciji, kao što su demobilisani borci stariji od 60 godina koji nemaju penzije, djeca bez oba roditelja, ratni vojni invalidi sa procentom invalidnosti od 20 do 50 posto koji su u stanju socijalne potrebe. Ova sredstva će, kako smo dogovorili, dijeliti Vlada FBiH uz konsultacije sa boračkim udruženjima – dodao je Bukvarević, napominjući da će sporazumom biti precizirano da se boračka prava ne smiju umanjivati.

Na dnevnom redu sastanka su bile i penzije demobilisanih vojnika, koji su to pavo stekli po osnovu Zakona o privremenom povoljnijem penzionisanju. U nekoliko posljednih godina ove penzije su u više navrata umanjivane.

– Dogovorili smo da ćemo izmjenama ovog zakona definisati da se zadrži sadašnji nivo ovih penzija, te da one u naredne tri godine dostignu nivo iz 2013. Također, dogovoreno je da će one biti finansirane tako da ne idu na teret starosnih penzija, odnosno 50 posto vojnih penzija će biti finansirano iz doprinosa, a 50 posto iz budžeta – kazao je Krnić.

Novalić je, u svom obraćanju, posbno napomenuo da se prilikom rješavanja pitanja prava branitelja mora voditi računa da se ne ugrozi ekonomsko finansijska stabilnost FBiH, jer od toga umnogome zavisi i isplata naknada braniteljskoj populaciji.

– Kada smo preuzeli dužnost, Vlada se suočila sa velikim brojem problema u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo na ovaj način dugoročno riješiti pitanje prava boračke populacije, kako se naredne vlade koje budu u FBiH ne bi morale suočiti sa problemima na koje smo mi naišli – istakao je Fadil Novalić.

Predloženi način uređenja sistema boračko invalidske zaštite podržali su i predstavnici koordinacije udruženja braniteljske populacije Armije RBiH i HVO-a.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *