USAID/Sweden FARMA II projekt: Sektoru jagodastog voća 1,1 milion KM

USAID/Sweden FARMA II osigurala je podršku u iznosu od 1,1 milion KM bespovratnih sredstava za 18 poljoprivrednih proizvođača u sektoru jagodičastog voća. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas su potpisani ugovori sa odabranim korisnicima tih grant sredstava.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj pri USAID-u BiH Thomas Rohas je kazao da prosječan iznos grant sredstava od USAID/Sweden FARMA II projekta iznosi oko 61.500 KM po proizvođaču. Očekuje se da će ukupne investicije u okviru podržanih projekata iznositi 2,8 miliona KM.

“Ove značajne investicije će doprinijeti zapošljavanju 128 radnika i 212 sezonskih radnika, a koristi će osjetiti  i više od 2.000 proizvođača jagodičastog voća”, istakao je Rohas.

Vanjskotrgovinska komora BiH kao jedan od partnera USAID/Sweden FARMA II projekta, kako je kazala direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović, prepoznala je njegovu važnost, naročito u dijelu koji se odnosi na podizanje konkurentnosti u bilo kojem segmentu privrede, pa tako i u ovom sektoru.

“Sektor jagodičastog voća učestvuje sa 48 posto u ukupnom izvozu voća i povrća iz BiH i u budućnosti treba veliku pažnju posvećivati otklanjanju svih barijera ne samo u ovom, već i drugim sektorima, radi povećanja konkurentnosti i ukupnog izvoza”, dodala je Lalović.

Predstavnici Poljoprivredne zadruge “Uvac-Rudo” Nenad Ljubojević  i Udruženja voćara „Drina“ Ustikolina Džemo Hodo su kazali da će im ova sredstva pomoći da budu konkurentniji na tržištu, povećaju broj proizvoda koje će izvoziti, a ujedno će se povećati broj kooperanata sa kojima će u toku ove godine potpisati ugovore.

“Zahvaljujući novoj opremi koju ćemo dobiti planiramo da otkupimo i veće količine maline za 50 posto nego u dosadašnjem periodu”, kazao je Ljubojević.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *