Zvizdić: Ekonomskim povezivanjem stvorilo bi se tržište od 20 miliona stanovnika

Cilj samita lidera Zapadnog Balkana je predstavljanje inicijativa i projekata u oblasti regionalne saradnje, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, po okončanju sastanka šefova vlada država zapadnog Balkana.

– Najčešće spominjani izrazi na Samitu su regionalna saradnja i ekonomsko povezivanje. Također, razgovarali smo i o unapređenju obrazovanja, kao bitnom segmentu društva – dodao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena mogućnosti jačeg ekonomskog povezivanja, čime bi se kreiralo tržište od oko 20 miliona stanovnika, čime bi se povećala i atraktivnost regiona prema stranim investitorima.

Građani često sumnjaju da napredak u regionu uopće postoji, ali ovakvi skupovi pokazuju da je napredak moguće ostvariti, poručio je komesar za politiku susjedstva Evropske komisije Johannes Hahn.

– Neki premijeri su iznijeli ideju stvaranja zajedničkog tržišta u regionu, uklanjanja postojećih barijera i uklanjanja barijera u prometu roba i usluga. Ovakva ideja u budućnosti, posmatrano srednjoročno i dugoročno, može doprinijeti stvaranju 80.000 novih radnih mjesta – istakao je Hahn.

On je podsjetio da je Evropsko vijeće, na sastanku prošle sedmice, jednoglasno podržalo nastavak politike pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i time potvrdio evropsku budućnost ovih država.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima je izjavio da je “svaki razgovor dobar sve dok imamo mir”Namjeravamo da intenziviramo dijalog i saradnju između Srba i Bošnjaka jer je to od ključnog značaja za nas.

– Na samom Samitu, kada se govorilo o povezivanju ili stvaranju jedinstvenog tržišta na ovom prostoru, kao i o infrastrukturnim projektima, BiH i Srbija su imale gotovo identične stavove, što mi je jako drago. Djelovalo je kao da smo usaglašavali naše stavove prije sastanka, iako to nismo radili – istakao je Vučić.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *