Halal kompanije iz BiH ostvarile prihode od skoro dvije milijarde KM

U Bosni i Hercegovini halal certifikat trenutno ima 77 kompanija, od čega su 68 proizvođači hrane, a devet su hoteli i restorani.

Među proizvođačima hrane ukupno 26 kompanija je iz sektora mesa i mesnih prerađevina. Ovaj sektor je ujedno i vodeći po ukupnom broju uposlenih i ostvaruje više od polovine ukupnih prihoda halal industrije.

– Prema podacima s kraja 2016. godine, halal certificirane kompanije u Bosni i Hercegovini iz sektora proizvodnje hrane imaju preko 8.000 zaposlenih, proizveli su približno 772.000 tona hrane i ostvarile prihode od 1,8 milijardi KM. Halal proizvodi se izvoze širom svijeta, a u posljednjih nekoliko godina zabilježen je trend povećanja izvoza u zemlje Zaljeva, rekao je za INS direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Amir Sakić.

Dodao je da je u 2016. godini samo u Ujedinjene Arapske Emirate otpremljeno 39 pošiljki, približno tri svakog mjeseca. Kaže da BiH ima velike mogućnosti za razvoj drugih halal proizvoda i usluga a naročito u oblasti turizma i farmaceutske industrije.

Jedan od brzorastućih trendova u svijetu je halal kozmetika i predstavlja oblast u kojoj će biti novih ulaganja i od koje se očekuju poslovni uspjesi.

– Posjedovanje halal certifikata ima presudnu ulogu u osiguravanju preduvjeta za izvoz prehrambenih proizvoda u zemlje Zaljeva i Bliskog istoka, Tursku, jugoistočnu Aziju, te sjevernu Afriku i drugdje. Činjenica da u Bosni i Hercegovini imamo registriran nacionalni Halal standard, da imamo međunarodno priznato halal certifikacijsko tijelo, te konačno da vlasnici i menadžment kompanija prepoznaju važnost ovog certifikata, predstavlja odličnu pretpostavku za bolje pozicioniranje naših proizvoda na globalnom tržištu, kaže Sakić.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *