Sve se događa s razlogom – Bez gubitka ne bismo bili zahvalni za dobitak

Vjerujem da se sve događa s razlogom, čak i ako nismo dovoljno mudri da to vidimo. Kada nema borbe, nema ni snage.” Oprah Winfrey

Poznati je grčki filozof Aristotel, vjerovao da se sve događa s razlogom, uvijek. I da je svako iskustvo u životu, bilo osmišljeno kako bi vas oblikovalo i pretvorilo u konačnu i najbolju verziju vas samih, verziju sebe kakvu nikad ne biste mogli niti zamisliti da je moguća. Jedina stvar koja vas u tome sprječava je, imati mudrosti da to uvidite.

U vrijeme borbe

Svako negativno iskustvo; svaki put kad se morate s nečim ili za nešto boriti, može se posmatrati kao prilika za veliki rast. Poput gusjenice koja mora izaći iz svoje čahure. Kad je svo njeno oblikovanje i mijenjanje završeno, njen metamorfizam je pretvara u veličanstvenog leptira. Leptir je odbacio svoju bivšu kožu i poletio na krilima novog života i novog načina postojanja.

U vrijeme ozdravljenja

Neke osobe teško mogu povjerovati da se sve događa s razlogom, pogotovo kada doživljavaju bol ili gubitak. U to vrijeme može biti vrlo teško vidjeti blagoslov u tragičnim događajima jer sve što se osjeća je bol. Ali iz najtežih iskustava u životu, stičemo mudrost i dopuštamo da se rodi nova snaga. Bez gubitka ne bismo bili zahvalni za dobitak, bez tuge ne bismo bili zahvalni za ljubav. Bez smrti, ne bismo cijenili život i bez straha, ne bismo znali cijeniti ljubav.

U vrijeme sreće

Kada dođemo do određene tačke u životu, nakon svih borbi, napokon smo sposobni vidjeti mudrost iza podsvjesnih izbora koje smo napravili. Jasnoća sjaji kroz život poput jutarnjeg sunca koje se pojavljuje na horizontu Zemlje.

U vremenima haosa

Istinski haos, ne može biti haos ukoliko postoji mogućnost izbora. Stvari koje se pojavljuju mogu izgledati kao nasumične i slučajne, ali kao što već svi znamo, izgled zna varati.

“Za onoga ko ne zna čitati, slova na stranici izgledaju kao da su slučajno odabrana, dok su u stvarnosti ona precizno i smisleno poredana.” – Deepak Chopra

Smislene slučajnosti i sinhroniciteti mogu se posmatrati kao slučajni događaji bez povezanosti, ali u očima posmatrača, ti događaji će imati pravu svrhu i smisao.

U vrijeme refleksija

Vidimo komade slagalice koji se počinju slagati, svaki otkriva naizgled nevidljivu predivnu sliku. Bol, previranja, borbe i pobjede, sve bitni građevni blokovi za oblikovanja onoga što smo danas u ovom sadašnjem trenutku.

Nedovršen proizvod, uvijek raste, uči i doživljava. I reflektiranjem, analiziranjem naših iskustava, vidimo to.

“Tačkice ne možemo spojiti gledajući prema naprijed; možemo samo ih spojiti gledajući unazad. Dakle, morate vjerovati da će se tačkice na neki način povezati u vašoj budućnosti. Morate vjerovati u nešto – intuiciju, sudbinu, život, karmu, bilo šta. Ovakav me pristup nikada nije iznevjerio i napravio je svu razliku u mom životu “- Steve Jobs

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *