Održana 85. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 85. sjednici koja je održana u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o štrajku kojim je uređen postupak u kojem radnici, s ciljem zaštite i ostvarivanja svojih profesionalnih interesa, ekonomskih i socijalnih prava, ostvaruju pravo na štrajk u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je važeći Zakon o štrajku donesen 2000. godine, bilo je potrebno donijeti novi zakon koji će odgovoriti trenutnim potrebama sveukupnog ekonomskog stanja kao i potrebama radnika nastalih u novim ekonomskim i tržišnim uvjetima.

Vlada Federacije BiH se na današnjoj sjednici upoznala s radnim tekstom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Donesena je Odluka o izdvajanju 20 posto novčanih sredstava ostvarenih prodajom manjinskih udjela u privrednim društvima s državnim kapitalom (oko 13 miliona KM), u „Fabrici duhana Sarajevo“ d.d. Sarajevo i “Bosnalijeku” d.d. Sarajevo za sanaciju i osiguranje osnovnog kapitala u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prihvaćeno je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine u iznosu od 76.000.000 eura za realizaciju Projekta Koridor Vc. Sredstva će biti korištena za dionice Donja Gračanica (tunel Pečuj) – Klopče (5,8 kilometara) i Svilaj-0džak (10,4 km).

Danas je produžen moratorij na zapošljavanje u javnim institucijama do 31.3.2017. godine. Ovo se odnosi na sve federalne uprave, upravne organizacije, ustanove i druge federalne institucije i službe, Agenciju za državnu službu FBiH i institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koja vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravnog lica, izuzev federalnih ministarstava. Ove institucije su obavezane da do ovog datuma obustave sve konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Isto se odnosi i na ugovore o djelu.

Podržana je i inicijativa da se Zajmom za razvojne politike javnih finansija (Public finance Development Policy Loan, DPL) kod Svjetske banke osiguraju sredstva za budžetsku podršku u iznosu do 80 miliona američkih dolara, od čega se na Federaciju BiH odnosi 60% ili 48 miliona dolara. Informacija o Zajmu za razvojne politike javnih finansija (DPL) Svjetske banke, prihvaćena je kao osnova za vođenje pregovora.

Vlada FBiH primila je na znanje Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o otvaranju stečajnog postupka u privrednom društvu „Šipad Export-Import“ d.d. Sarajevo u kojem je udio državnih dionica 66,5673 %.

vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *