Žabe vide u boji u uvjetima potpunog mraka

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Lund u Švedskoj, otkrilo je kako žabe imaju najbolji noćni vid od svih životinja, te da su u stanju vidjeti boje u mrklom mraku.

Svi kralježnjaci, pa tako i ljudi u mrežnici oka imaju dvije vrste vidnih stanica – štapiće i čunjiće. Čunjići služe za gledanje uz normalnu i jaku rasvjetu i stvaraju obojenu sliku, dok štapići služe za gledanje u uvjetima slabog osvjetljenja i stvaraju crno-bijelu sliku.

Slikovni rezultat za zabeŠtapići u žaba su drugačiji i mnogo su osjetljiviji nego u drugih životinja. Do zaključka da žabe mogu vidjeti u boji u uvjetima potpunog mraka, znanstvenici su došli nakon tri eksperimenta koja su imitirala uvjete mrklog mraka u kojima se žabe svakodnevno nalaze.

Pokazalo se da se žabe na tu sposobnost oslanjaju kada trebaju pronaći izlaz iz raznih špilja i tunela i kada love u uvjetima lošeg osvjetljenja, dok ga ne koriste u potrazi za partnerom.

„Prije smo znali da moljci i gušteri također mogu vidjeti boje u uvjetima slabijeg osvjetljenja, no vrlo je uzbudljivo da žabe tu sposobnost imaju čak i uvjetima potpunog mraka“, zaključio je profesor biologije na Univerzitetu Lund, Almut Kelber.

Istraživanje je provedeno u saradnji sa Univerzitetima u Helsinkiju i Vladivostoku, a glavna autorica je Carola Yovanovich, objavljeno je u časopisu Philosophical Transactions of the Royal Society B.

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *