Uprkos pandemiji aktivna sva gradilišta u Federaciji BiH

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić izjavio je kako pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku radova na koridoru Vc i dodao kako su aktivna sva gradilišta.

Radi se na gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

“U toku su također radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača – Goražde (tunel Hranjen), dužine 5,5 kilometara, te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425 a na dionici Tromeđa – Zvirovići u dužini 5,8 kilometara. Moram spomenuti i zeničku obilaznicu koja je ukupne dužine 10 kilometara i koja bi trebala biti završena za nekih pet mjeseci”, kazao je ministar Lasić.

Upitan hoće li se rezati troškovi i smanjivati iznos novca namijenjen izgradnji cesta i autocesta, Lasić je kazao da su, uvažavajući trenutačnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, izvršili analizu planova i potreba za 2020. i predložili određeno smanjenje postojećeg iznosa odobrenih sredstava za 19,6 miliona maraka koja će se rebalansom budžeta FBiH koristiti za ublažavanje krize izazvane koronavirusom.

Govoreći o cesti Stolac – Neum, dugoj 36 kilometara, a koja bi trebala jedini bosanskohercegovački grad na moru povezati s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom, Lasić je kazao kako taj projekat predstavlja “žilu kucavicu” za ekonomski razvoj juga BiH, odnosno Hercegovačko–neretvanskog kantona, te kako će se njegovom realizacijom stvoriti uvjeti za ubrzani razvoj turizma i potencijalnih ekonomskih djelatnosti, što će izravno podići kvalitetu življenja stanovništva na tom prostoru.

Istaknuo je kako je izgradnja tunela Žaba u dužini 975 m u toku i poslovi idu u skladu s planovima i očekuje se završetak radova u avgustu 2020. godine. Za dionicu Broćanac – Papratnica u dužini od 4,085 km završen je tender i potpisan je ugovor za radove i u toku su pripremni radovi, dionica Stolovi – Drenovac u dužini od 8,785 km je u fazi izvođenja radova po planu, dok je za posljednju dionicu Hutovo – Stolovi, ukupno 10 km, raspisan tender i otvaranje ponuda je 12. maja ove godine, čime bi se zaokružila cjelina za cestu Neum – Stolac.

Kada je u pitanju južna obilaznica Mostara, ministar je podsjetio kako je dionica rotor Polog u fazi izvođenja završnih radova postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije, koja će biti završena već idućih dana, a za dionicu vijadukt Marjanovića i pristupne ceste raspisan je tender za radove i nadzor koji će se financirati iz kredita kroz Program modernizacije magistralnih cesta. Izgradnja južne mostarske obilaznice dio je Programa modernizacije cesta u FBiH koji, uz ostale, kreditira i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *