Uz nove kataloge VTK BiH bolja promocija privrede i poljoprivrede BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) danas je predstavila katalog voća i povrća, katalog ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda, katalog industrije tekstila, odjeće, kože i obuće, te Direktorij izvoznika BiH i druge promotivne aktivnosti komore.

Izradu kataloga i Direktorija finansijski je podržalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH i USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić kazao je da komora nastavlja sa svojom misijom i aktivnostima.

Zahvalio se USAID/Sweden FARMA II projektu na izradi kataloga ljekovitog bilja, te dodao kako su pokrenuli i inicijativu i realizirali promociju jednog filma o bh. potencijalima.

“Ovaj promotivni materijal će ujedno biti i pokazatelj i slika iskoristivosti bh. potencijala”, kazao je Bojić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tokom promocije kataloga naglasio je kako su ovi katalozi vizitkarta za bh. ekonomiju i dobar način za promociju privrede i države.

“Mi smo i prošle godine radili na promotivnom materijalu i nadam se da ćemo to nastaviti i naredne godine. MVTEOBiH je izdvojio 750.000 konvertibilnih maraka za sajamske manifestacije u zemlji i inostranstvu. Marketing i promocija su važni, a tome naše društvo posvećuje malo pažnje”, kazao je Šarović, te pojasnio kako je projekat FARMA II izdašan projekat od kojeg će benefit imati posebno poljoprivredni sektor u BiH.

Adrian Neal, direktor projekta USAID/Sweden Farma II kazao je kako je USAID/Sweden Farma II podržao pripremu izvoznih kataloga za sektor voća i povrća i sektor ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, u kojima su predstavljeni potencijali sektora i 66 odabranih kompanija.

“Ovi sektori ostvaruju godišnji izvoz u iznosu od oko 190 miliona KM i stvaraju mogućnosti za zapošljavanje hiljade poljoprivrednika širom zemlje. Glavna svrha ovih kataloga je da se pomogne u promociji bh. kompanija i njihovih proizvoda na ključnim međunarodnim tržištima. Ovo je dio naših širih projektnih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje trgovinskog bilansa ciljanih poljoprivrednih podsektora”, kazao je Neal.

Dodaje kako u ovom kontekstu USAID/Sweden Farma II također podržava učešće izvozno orijentisanih kompanija na odabranim međunarodnim sajmovima, te podržava organizacije iz sektora poljoprivrede u standardizaciji kvaliteta, povećanju količina, dodavanju vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom lancu i privlačenju prijeko potrebnih investicija.

Direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković rekao je da su katalozi rađeni na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku s ciljem da se bh. proizvodi približe kupcima na nekoliko govornih područja.

“Imat ćemo potrebu da budu štampani u što većem broju, uz ažuriranje firmi koje eventualno nisu iskoristile priliku da se nađu. Što se tiče Direktorija izvoznika BiH, u njemu je predstavljeno 1.236  bh. izvoznika”, pojasnio je Ališković.

Dodao je da osim podataka o bazi privrednika i kompanija te njihove ponude, cilj tih izdanja bio je kratko predstaviti i Bosnu i Hercegovinu, osnovne informacije o privredi države, najperspektivnije sektore te značajne sporazume.

Sabina Muratagić-Daul ispred Preventa BH kazala je kako u ovoj kompaniji stvaranem vlastitih sirovina teže ka smanjenju uvoza, te se nada da će ovaj katalog biti od velike pomoći.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *