Zvizdić: Takmičenje u radikalnim izjavama neće dovesti do rješenja

Povodom današnje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH i pomjeranja redovne sjednice za utorak, saopćenjem za medije se oglasio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić. 

Ističe da su “na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH, kojoj su prisustvovali moji zamjenici ministri Šarović i Bevanda, zajednički zaključili da ćemo umjesto redovne, danas održati telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH, na kojoj su razmatrani i usvojeni materijali koji su u vezi s jasno definisanim rokovima, dok će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice“.

– Važno je istaknuti da ćemo se potruditi da kao Vijeće ministara BiH budemo glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Vijeća ministara ovisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata koji su važni za sve građane Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o trenutnim unutrašnjim odnosima u BiH, pozivam na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku, jer takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja. Rješenje je u institucionalnom dijalogu, poštivanju Ustava BiH i kontinuiteta važećih zakonskih akata, kao i nastavku realizacije projekata i reformi koje nas vode ka Evropskoj uniji, jačaju našu ekonomiju i otvaraju nova radna mjesta – navodi Zvizdić.

Na kraju zaključuje da “što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju sa Vladom Republike Srbije jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge. Očekujem da će premijer Vučić, kao racionalna i mudra osoba, uputiti poruku istog ili sličnog sadržaja poslije sastanka sa predstavnicima državnih institucija i institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS koji je najavljen za sutra. Nastavak saradnje, unaprjeđenje ukupnih odnosa, smirivanje strasti i mir i stabilnost u regionu nemaju alternativu“.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *