Premijer Novalić primio ambasadore Sadovića i Marića

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu novoimenovane ambasadore naše zemlje u Turskoj Bakira Sadovića i Japanu Borislava Marića. Bh. diplomati završavaju pripreme za stupanje na ove dužnosti u Ankari i Tokiju i u tom sklopu imaju susrete s najrelevantnijim bh. i federalnim dužnosnicima.
 
Tokom susreta istaknuti su prijateljski odnosi s ove dvije zemlje i posebno neiskorištene mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje, na čemu će ambasadori tokom svojih mandata svakako raditi.

Premijer Novalić iznio je svoje i viđenje Vlade FBiH mogućih pravaca nastupa na ovim tržištima i plasmana roba i usluga iz naše zemlje. Istaknut je aranžman s Turskom na planu izvoza mesa, na čijem dugoročnom održavanju treba raditi.

Naglašena je i potreba za unapređenje saradnje u više oblasti, a posebno na polju infrastrukturnih projekata, u čemu svi mogu naći svoj interes.

Obzirom na činjenicu da je Sadović nerezidentni ambasador naše zemlje u Azerbejdžanu i Gruziji, istaknut je interes investitora iz ovih zemalja u brojne projekte, o čemu su već uspostavljeni prvi kontakti, na čijem intenziviranju ubuduće treba još raditi.

Premijer Novalić poželio je sreću Mariću i Sadoviću uz uvjerenje da će interese Bosne i Hercegovine u ovim zemljama zastupati na najbolji mogući način.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *