Udruženja ratnih žrtava: Zaustavljanje procesa revizije presude jednako je negiranju genocida

Više udruženja ratnih žrtava pozvalo je člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da se uzdrže od protivzakonitih akcija usmjerenih na zaustavljanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

– Revizija je legalan proces i svaki vaninstitucionalni pokušaji zaustavljanja agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde da podnese zahtjev za reviziju smatramo kršenjem zakona BiH. Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene predistražne radnje u pogledu sabotiranja, opstrukcija i blokada revizionog postupka BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Tražimo od Tužilaštva BiH da se odmah i neizostavno zabilježe sve izjave zvaničnika koji su pozvali i pozivaju na zaustavljanje revizionog postupka – saopćilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Također, udruženja navode da će “svaki slijedeći pokušaj zaustavljanja legalnog procesa revizije pred Međunarodnim sudom pravde, ma o kome se radilo, tretirati kao krivično djelo i ugrožavanje naših prava, kao i negiranje genocida”.

– S tim u vezi, podnijet ćemo krivične prijave protiv svakog pojedinca, grupe ili organizacije bez obzira na to da li se radilo o domaćim ili stranim zvaničnicima – navodi se u saopćenju.

Potpisnici ovog saopćenja su: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena – žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja – Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća i Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *