Zvizdić se u Minhenu sastao sa Federicom Mogherini, koja u martu dolazi u kontrolu u BiH

Drugi dan Minhenske sigurnosne konferencije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je panelu “Transatlantski odnosi i međunarodni poredak”.

Učesnicima konferencije su se obratili kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i potpredsjednik SAD-a Michael Richard Pence, a očekuje se obraćanje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i visoke predstavnice Evropske unije Federice Mogherini.

Zajednička poruka visokih dužnosnika SR Njemačke i SAD je da je za održavanje mira i sigurnosti u svijetu neophodno jačati multilateralne institucije, širiti toleranciju, jačati dobrosusjedske odnose i poštovati ljudska prava, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je danas, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, održao sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Predsjedavajući Zvizdić je, tokom razgovora, rekao da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije, koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine, realizira predviđenom dinamikom.

Visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju.

Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH. Mogherini je pohvalila vidljivo unaprjeđenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH poduzelo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

– Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj. Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU-a. Zvizdić je istaknuo i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije Zapadnog Balkana – navodi se u saopćenju Vijeća ministra BiH.

Očekuje se da će Mogherini početkom marta posjetiti Bosnu i Hercegovinu i to će biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom, te planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *