MOSTAR: Promovirana 32 doktora nauka

Pred dekanima fakulteta, profesorima, rodbinom i prijateljima, danas je na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru upriličena svečanost povodom promocije 32 doktora nauka sa osam fakulteta ove visokoškolske ustanove.

Promovirani su doktori nauka iz oblasti društvenih, prirodnih, tehničkih i humanističkih nauka, koji su svoje doktorate odbranili na mostarskom Univerzitetu protekle akademske godine.

Rektor Univerziteta Sead Pašić, čestitao je doktorantima, i istaknuo kako vjeruje da će njihov dosadašnji, ali i budući rad i doprinos nauci i struci korisno poslužiti uspješnijem i bržem razvoju ovoga Univerziteta u njegovom uključivanju u savremene evropske tokove.

– Današnja promocija doktora nauka će doprinijeti i jačanju kadrovske strukture Univerziteta. Određeni broj doktoranata koji su danas primili diplome su naši nastavnici, a uskoro ćemo ih unaprijediti u zvanje docenta – kazao je Pašić, naglasivši kako je ovaj način završavanja doktorata pri kraju.

– Kantonalni zakon je propisao rok od pet godina, po kojem se doktorati mogu raditi po starom sistemu, praktično to je još ove godine. Završavamo jedan ciklus a ulazimo u jedan novi proces, doktorske studije. Mi smo već na nekoliko fakulteta pokrenuli doktorske studije. Zadnji doktoranti iz ovog ciklusa, koji će do aprila ove godine odbraniti svoje doktorate, bit će promovirani iduće godine – istaknuo je Pašić.

Sve doktorante je pozvao da nastave raditi sa istom voljom, entuzijazmom i samoodricanjem kao i do sada na razvoju nauke i struke i njene primjene u životnoj praksi.

Promoviran u doktora iz oblasti lingvistike, Adi Maslo već je u zvanju docenta na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić. Kako kaže ova diploma je plod dugogodišnjeg rada i orjentacije ka dugoročnom i cjeloživotnom učenju.

– Ovo je u biti korak dalje. To je korak koji sam sebi davno zacrtao. Ovo nije kraj, nego samo stepenica u daljnjem obrazovanju – kazao je Maslo, naglasivši da nije bilo lahko kroz godine studiranja, no da se upornost isplati.

Na današnjoj svečanosti ukupno je bilo prisutno 28 doktora, dok su preostala četiri zbog raznih drugih obaveza bili spriječeni u dolasku.

Ovom promocijom završena je ovogodišnja manifestacija obilježavanja 40 godina postojanja Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u sklopu koje su bile upriličene promocije knjiga, međunarodnih projekata, dodjela diploma diplomantima, te niz drugih sadržaja.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *