Niste tu da se bojite neuspjeha, već da mu krenete u susret

Plaši vas prilaženje osobi koja vam se sviđa jer se bojite da ćete biti odbijeni. Plaši vas odlazak na razgovor za posao jer se bojite biti razočarani. Plaši vas započeti vlastiti biznis jer se bojite da nećete uspjeti. Koliko je samo takvih strahova koji nam kada shvatimo koji je naš cilj i kada odlučimo krenuti prema njemu, kažu „stop“.

Teško je kada kreneš prema nekom cilju, a neko te zaustavi i ne da ti naprijed ali je još teže kada zaustaviš sam sebe, kada ti zaustavljanje sebe pređe u naviku i ne razmišljaš više da činiš nešto loše. Štaviše počinješ sebe uvjeravati da si napravio dobar potez, čak odličan, jer si spriječio moguću „katastrofu“, spriječio si da se ne razočaraš, da ne budeš povrijeđen, da ne izgubiš u nekoga povjerenje ili nešto slično.

Doista strah je gadna stvar, gadan je jer je to tvoj neprijatelj koji govori kroz tvoje „ja“, gadna je stvar jer spušta tvoje limite, razara tvoje mogućnosti, uništava tvoje prilike a sve pod izgovorom da to čini za tvoje dobro. I doista lahko te uvjeri da mu povjeruješ. A šta onda? Šta sa svim onim željama, potrebama, ciljevima i čežnjama koje nosiš u sebi i koje ti govore da postoji jedan bolji život? Šta doista sa njima?

Niste tu da se bojite neuspjeha, već da mu krenete u susret. To znaju svi koji su nešto učinili, koji su ostavili nekoga traga i koji su u nečemu uspjeli. No znaju i osjećaju nešto i oni koji nisu učinili ništa, znaju koliko je veliko žaljenje i kako ga više ništa ne može ispraviti. Život treba živjeti od danas prema sutra, a o njemu razmišljati od sutra prema danas. Samo iz veće perspektive imat ćete veće razloge da se suprotstavite strahu i budete jači od njega.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *