Ministar Ramić najavio izgradnju 131 stambene jedinice za raseljene u Radakovu i Klopču

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr. Edin Ramić, primio je u posjetu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i ministra rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona Nurdžehana Šahinovića, s kojima je tom prilikom potpisao Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta „Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“.

– Ovaj projekat u vrijednosti od 5.600.566 eura realiziramo kroz kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), te podršku i učešće lokalnih vlasti u Zenici. U okviru planiranih aktivnosti bit će izgrađene 62 stambene jedinice na lokalitetu Radakovo i 69 na lokalitetu Klopče. Ciljne grupe projekta su raseljene osobe i povratnici koji žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju, kao i osobe u stanju socijalne potrebe za stambenim zbrinjavanjem – kazao je Ramić.

Dodao je kako je planirano da izgradnja zgrade u Radakovu započne u drugoj polovini 2017. godine, te da postoji dobar osnov da će sredstva biti realizovana u potpunosti u narednom periodu.

– Imamo 1959 porodica u 93 kolektivna centra u Federaciji, te nam je cilj da kroz ovaj projekat zatvorimo 80% ovih objekata – zaključio je Ramić.

Ministar Ramić je naglasio potrebu saradnje u rješavanju problema raseljenih osoba koji se više od dvije decenije nakon rata i progona suočavaju s neriješenim stambenim pitanjem, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *