Zvizdić: Nastaviti rad na inicijativi za izgradnju puta Sarajevo-Beograd

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je, komentirajući izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da prioritet za RS nije brza cesta Sarajevo-Beograd već jedinstvena trasa od Zvornika do Višegrada, kazao da “uopće ne govorimo o istom projektu i istoj inicijativi”.

Dodik je, kaže Zvizdić, istakao važnost povezivanja dva bosanskohercegovačka grada, Zvornika i Višegrada, a predsjedavajući Vijeća ministara napominje da se svi slažu s tom idejom te da smatraju važnim da se ta dva bitna grada za BiH povežu brzom cestom ili autoputevima.

– Međutim, tu se radi o povezivanju dva bh. grada unutar BiH, što nema nikakve veze sa inicijativom koja je pokrenuta između BiH i Srbije, odnosno idejom i inicijativom o kojoj smo razgovarali prilikom moje i posjete delegacije Vijeća ministara BiH Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću – rekao je Zvizdić.

Naglasio je da je ono što su podržali BiH i Srbija je povezivanje ove dvije države, odnosno dva glavna grada Sarajeva i Beograda.

Napomenuo je da već postoji izvjestan broj zainteresiranih za realiziranje tako važnog infrastrukturnog projekta za čitav zapadni Balkan.

– Svi budući investitori i kreditori, koji su se već pojavili iz Evropske unije, Turske, a nedavno i iz Saudijske Arabije, iskazali su veliko interesovanje i spremnost da doniraju, kreditiraju ili investiraju u ovaj infrastrukturni projekt koji će povezati BiH i Srbiju – pojasnio je.

Još jednom je ponovio da su ovu inicijativu podržali Vijeće ministara BiH, Vlada Srbije, odnosno premijer Vučić te da je to inicijativa na kojoj će BiH i Srbija nastaviti raditi.

Dodao je da će se unutar BiH dogovoriti da to bude projekat koji će održavati interese BiH, te da će o tome naravno, odlučivati svi ustavno nadležni nivoi vlasti.

zavnews/kupujmodomace

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *