Tuzlanke predstavljale BiH na konferenciji u Rimu

Protekle sedmice, Herić Maida i Nadina Hodžić, učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli, učestvovale su na sedmoj po redu konferenciji Modela Ujedinjenih nacija koja je održana u Rimu.

Tom prilikom, Tuzlanke su prisustvovale predavanjima i radionicama iz oblasti suzbijanja klimatskih promjena i sprječavanja terorizma, te su zajedno sa oko 150 učesnika iz 30 zemalja radili na rješavanju ovih problema, što je rezultiralo brojnim kreativnim idejama.

Ovo je bila idealna prilika da mlade osobe, iz zemalja širom svijeta, bez obzira na svoju vjersku i nacionalnu pripadnost učestvuju na interaktivnim radionicama i seminarima, te razmijene svoja dosadašnja iskustva, iskažu vještine pregovaranja i steknu nova znanja.

„Mi smo imale sreću da prisustvujemo 7. MUN konferenciji u Italiji, u Rimu, na John Cabot univerzitetu. Smatramo da je Modul Ujedinjenih Nacija odlična prilika za omladinu, a posebno za učenike srednjih škola koji žele nastaviti svoje obrazovanje u oblasti politologije ili međunarodnih odnosa, da prošire svoje vidike i saznaju više o radu međunarodnih organizacija i odnosa između nacija“, poručuju Maida i Nadina.

Naše sugrađanke su prilikom završetka programa dobile certifikate za učešće, i u narednom periodu planiraju educirati svoje vršnjake o temama koje su one razradile na ovoj konferenciji.

zavnews/tuzlanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *