Dosljednost – gen pobjednika

Lahko je u životu ići naprijed kada su nam sve okolnosti naklonjene .

Doista struja entuzijazma je nekada tako jaka da lahko svladavamo sve prepreke na putu prema našem cilju. I ono što se čini velika zapreka pred njom postaje jedna obična sitnica koju je veoma lahko nadići. No šta kada nje nestane, kada se ugasi oduševljenje? Šta kada oblaci prekriju nebo i kada više ne vidimo puta prema naprijed? Šta kada se metar prema cilju čini kao beskrajni kilometar?

Dosljednost nije jedan od gena koji se nalazi u našoj ljudskoj prirodi, ona je gen naše volje i odlučnosti, gen naše slobodne odluke da budemo jači uprkos okolnosti. No da ga je tako lahko imati niko ne može reći. Treba poći u potragu za tom unutarnjom zlatnom polugom. Još više, treba preuzeti odgovornost za cilj koji smo postavili i biti spreman na velike količine znoja i suza, pa ako je potrebno i krvi. To je gen pobjednika.

Bez dosljednosti smo napola živi, jer kada odustanemo od cilja kojem težimo, urušava se u nama jedan unutarnji svijet, svijet snova. Dosljednost je ono što nas prisiljava da upotrijebimo moć koju imamo i onda kada ne vjerujemo u nju jer je ne vidimo. Dosljednost je usredotočenost na cilj i onda kada su naše misli i naši osjećaji već napola odmakli od njega, ali unutra znamo da on jest i treba biti naše slijedeće odredište.

Dosljednost je naša spona sa budućnošću koju želimo imati. Kada nju izgubimo – izgubimo onaj najljepši dio svoje budućnosti. Sa dosljednošću neće nestati naše životne drame, štaviše one će se ponekad i povećati, ali nam ona daje garanciju da ćemo uprkos svemu moći nastaviti ići kuda smo i naumili. Nikada nije prerano, ali ni prekasno početi prakticirati vrijednost dosljednosti, jer ona nam govori da postoji nešto vrijedno u našem životu za šta se isplati boriti.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *