Izvršena podjela sredstava „Elektroprenosa-Elektroprijenosa BiH“

 

Kompanija “Elektroprenos-Elektroprijenos BiH” ostaje jedan od najpotentnijih privrednih subjekata u BiH, sa stabilnim finansijskim poslovanjem i prihodima, istakli su danas entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović.

Na osmoj redovnoj Skupštini akcionara ove kompanije za prijenos električne energije, rečeno je da je kompanija dobila pozitivno mišljenje revizora, te istaknuto da kompanija dobro radi. Usvojena je odluka o raspodjeli dobiti iz prošle godine od 7,4 miliona KM, od čega entitetima, kao akcionarima ide 2,9 miliona za RS, a 4,1 milion za FBiH, dok je ostatak obavezna rezerva.

Federalni premijer Fadil Novalić je na press-konferenciji u Banjoj Luci, nakon Skupštine “Elektroprijenosa” izrazio zadovoljstvo radom tog zajedničkog preduzeća.

– Podjela dobiti je pokazatelj da sve funkcionira, a dogovorili smo se da i ubuduće podržavamo tu kompaniju. Problemi s tarifama i održavanjem sistema postoje, ali je ovaj sistem u mnogo boljem stanju nego što je bio prije četiri-pet godina – rekao je Novalić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je rekla da je razmatrana i Odluka o usvajanju revidiranog finansijskog izvještaja „Elektroprijenosa BiH“ za 2016., te usvojen rebalans Finansijskog plana kompanije za period 2017.-2019. godina.

Akcionari su razmatrali i izmjene Statuta „Elektroprijenosa BiH“, te odluku o imenovanju v.d. izvršnih direktora, članova uprave, kao i izvještaj Odbora za reviziju.

Direktor “Elektroprijenosa BiH” Mate Žarić je rekao da je ovo druga godina kako bez ikakvih rezervi dobijaju mišljenje vanjske revizije.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *