U Zavidovićima danas održana edukacija malinara

Danas je u Centru za kulturu u Zavidovićima, lider u otkupu malina u Bosni i Hercegovini Natural Food doo Sarajevo, održao edukaciju o „Tehnologijama uzgoja maline, zaštiti i prehrani“. Prepuna sala Centra za kulturu (oko 250 malinara), kao i pozitivne izjave malinara poslije održane edukacije, govore da su tematika i vrijeme edukacije pun pogodak, i nešto što je uistinu bilo potrebno svima onima koji se bave uzgojem malina.

Domaćin i organizator ove edukacije bio je gosp. Edin Keserović, naš sugrađanin, koji je predstavnik firme Natural Food-a za područje naše općine, a gosti predavači na današnjoj edukaciji bili su prof. dr. Ivica Ostojić sa mostarskog univerziteta, agronom Emir Sejdić koji je predstavnik Syngente i agronom Muamer Balihodžić iz Natural Food-a.

Razgovarali smo sa organizatorom današnje edukacije, gosp. Edinom Keserovićem, koji nam je između ostalog kazao: „Zbog zajedničkog interesa edukaciji su prisustvovali i predstavnici pčelara sa područja naše općine, kao i predstavnici općinske službe za poljoprivredu. Ovo je prvi put da se na stručnom nivou na našoj općini zajednički udruže malinari i pčelari i razgovaraju otvoreno o svim problemima ali i o konkretnim rješenjima u aktivnostima i poslovima kojima se bave. Edikacija je bila veoma svrsishodna i doneseni su određeni zaključci i upute, a jedan od najvažnijih zaključaka je to da su blagovremena edukacija  i provođenje agrotehničkih mjera u skladu sa preporukama struke, put ka kvalitetnom proizvodu, što je uslov za uspješnu prodaju i cijenu malina“.

Gosti predavači su odgovarali i na pitanja posjetitelja, a osvrnuli su se i na trenutne špekulacije o cijeni malina za sezonu 2017, što je ocijenjeno kao neprofesionalno i neutemeljeno, jer je prerano davati bilo kakve prognoze po ovom pitanju.

Organizator edukacije pohvalio je i upravu JU Centar za kulturu, koji su svesrdno pružili svu potrebnu pomoć, dali veliku salu Centra za kulturu, ali ustupili i svu tehničku opremu, kako bi edukacija protekla u najboljem redu, s obzirom na značaj tematike o kojoj se razgovaralo.

Čestitamo organizatoru a svim malinarima i pčelarima želimo uspješnu godinu i dobru zaradu.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *