UEFA potvrdila: Kreće Liga nacija

Pod komandnom palicom UEFA-e u septembru naredne godine kreće novo takmičenje za reprezentacije. Radi se o Ligi nacija koja kreće u septembru 2018. godine.

Novo UEFA-ino takmičenje sastojat će se od četiri jakosne divizije, svaka od njih će imati četiri grupe, sa po tri ili četiri reprezentacije, Grupe će se popunjavati prema UEFA-inoj rang-listi od 15. novembra 2017. Prema trenutnom stanju Bosna i Hercegovina bi bila u drugoj jakosnoj grupi.

Četiri pobjednika svake grupe plasirat će se u viši rang, a četiri posljednja ispasti u niži rang. Četiri pobjednika prve grupe idu na Final Four, koji će se igrati u junu 2019. godine.

Mečevi Lige nacija igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2018. Liga nacija zapravo mijenja prijateljske utakmice. Igrat će se u dvostrukom reprezentativnom terminu, pa će jednu utakmicu reprezentacija igrati u kvalifikacijama za EURO, a drugu u Ligi nacija.

Što se tiče uticaja na kvalifikacije za EURO 2020, Liga nacija dat će četiri putnika. Tako da će iz svake kvalifikacijske grupe na EP ići prvi i drugi, a umjesto dosadašnjeg play-offa, sada će ta mjesta popuniti pobjednici četiri grupe play-offa Lige nacija.

Svaka od četiri jakosne grupe daje četiri pobjednika pojedinih grupa u play-off, čije će se utakmice igrati po nokaut principu polufinala i finala, u martu 2020. Ukoliko je neka reprezentacija već izborila EURO kroz kvalifikacije, mjesto će zauzeti iduća najbolja iz te grupe Lige nacija.

Utakmice Lige nacija imat će više smisla, daju takmičarski naboj, za razliku od prijateljskih. Te uz to, pružaju nekog pobjednika, prvaka i u neparnim godinama.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *