Obilježena 40. godišnjica Medicinskog fakulteta u Tuzli

Danas je u prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Tuzli obilježen jubilej 40. godina od osnivanja Medicinskog fakulteta u Tuzli. Medicinski fakultet kao jedan od najstarijih fakulteta pri Univerzitetu u Tuzli, zasigurno je kolijevka nauke i medicine koja je u proteklih četrdeset godina iznjedrila veliki broj vrhunskih ljekara, čiji je kvalitet prepoznat i van granica Bosne i Hercegovine. 

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz akademskih i političkih krugova, no posebno je važno istaknuti da ovakva svečanost nije prošla bez prisustva velikog broja studenata koji su, čini se, snaga koja će nastaviti u ostvarivanju vizije oko koje su se složili prije četrdeset godina osnivači medicinskog fakulteta – matičari. Mnogi od njih nisu više među živima, no ideja medicinskog fakulteta je i dalje tu i konstantno se unapređuje i razvija.

Slikovni rezultat za prof. dr. Nermina HadžigrahićGodine 1976. upisali smo 251 redovnog studenta, a evo do sada iz naših klupa izašlo je 2500 doktora medicine, koji su sada uspješni stručnjaci. Postdiplomski studij započet je 1978. godine, 2012. upisali smo generaciju doktorskog studija na studijskom programu „Biomedicina i zdravstvo“. Ove godine upisali smo i drugu generaciju doktorskog studija. Te sada imamo nešto više od 80 doktoranata.“ – istakla je dekanesa prof. dr. Nermina Hadžigrahić.

Slikovni rezultat za bego guticPrisutnima se obratio i premijer Vlade TK, gosp. Bego Gutić, koji se osvrnuo na rezultate i kvalitet nastavnog procesa na medicinskom fakultetu čemu najviše ide u prilog činjenica da su svršenici ovog fakulteta veoma cijenjeni u zemlji i inozemstvu. Kazao je da se aktivno radi na prevenciji „odliva mozgova“ kroz različite projekte zapošljavanja ljekara. „Svjesni smo da nam predstoji smjena generacija i odlazak velikog broja iskusnih i visoko kvalitetnih ljekara u penziju, stoga već sada aktivno radimo na zapošljavanju ljekara koji će sutra biti spremni da nastave gdje su njihovi prethodnici stali.“ – kazao je premijer Gutić.

Iskrene čestitke na ovako velikom i značajnom jubileju i mnogo sreće i uspjeha od srca im želimo u budućnosti.

Slikovni rezultat za medicinski fakultet tuzla

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *