Ljekarska komora FBiH: Ponašanje dr. Dizdarevića je neprihvatljivo našoj etici

Ljekarska komora Federacije BiH, očitovala se o dopisu koji je 19. januara Stručni kolegij Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio povodom nedavnih medijskih istupa prof. dr. Kemala Dizdarevića.

U odgovoru koji potpisuje predsjednik federalne Ljekarske komore prim.dr. Harun Drljević, navodi se kako je ponašanje dr. Kemala Dizdarevića “apsolutno u suprotnosti sa članovima 20. i 21. našeg Kodeksa”.

– Prije nešto više od dvije godine na poziv tadašnjeg direktora KCUS (prof. dr. Aganovića) saznao sam za njegovo neprihvatljivo ponašanje i prema radnoj disciplini, ali i prema radnim kolegama (znam za pismo potpisano od strane devet njegovih radnih kolega Klinike za neurohirurgiju). Znam i za njegovo nedolično, nekolegijalno i (našoj etici) neprihvatljivo oglašavanje u medijima (“Avaz”) od prije tri godine u povodu smrti pacijentica na ovoj Klinici. Kroz medije sam pratio i njegove ranije konflikte sa skoro svim svojim šefovima i menadžerima, počevši od rahmetli prim.dr. Naima Kadića, pa do danas… – navodi u svom pismu predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević.

Drljević piše i kako je o Dizdarevićevom ponašanju prije dvije godine razgovarao sa predsjednikom Ljekarske komore Kantona Sarajevo, prim. dr. Fahrudinom Kulenovićem, te podsjeća da je sarajevska Komora tada izrekla opomenu Dizdareviću.

– Očito, opomena izrečena od strane Komore KS iz 2014. godine, nije bila dovoljno upozorenje za ovog kolegu, čije neprihvatljivo ponašanje nastavlja da recidivira. Medijima, koji su u zadnje vrijeme tražili moje izjašnjavanje po pitanju sadašnjih problema vezanih za ime prof. dr. Kemala Dizdarevića i KCUS-a, nisam davao nikakve komentare. Bio sam bez komentara, jer nemam nikakvih ambicija da na bilo koji način ustanem u zaštitu ovog kolege. Ne vidim razloga da štitim njegov dignitet, kad on već dugo ne štiti naš dignitet, tj. dignitet svojih kolega i naše profesije – piše Drljević.

Naglašava kako ne želi zadirati u stručnost dr. Dizdarevića, te da je svoje pismo uputio i Ljekarskoj komori KS, od kojih traži da se hitno izjasne o ovom pitanju.

– Ukoliko se kantonalna Komora ne oglasi po ovom mom zahtjevu, ili se oglasi neadekvatno, budite sigurni da će se adekvatno oglasiti Federalna komora – zaključio je Drljević.

Inače, za danas je zakazana vanredna Skupština Ljekarske komore Kantona Sarajevo, koja će biti održana u Malom amfiteatru KCUS-a sa početkom u 16 sati.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *