Istanbul dobija novi Bosfor: Kanal, šest mostova i tri ostrva

Turske vlasti planiraju ove godine započeti izgradnju novog Bosfora, odnosno još jednog kanala koji će prolaziti kroz Istanbul i povezivati Crno i Mramorno more.

Kanal će biti dug 43 kilometra, širok 400 metara, a preko njega će biti izgrađeno šest mostova. Trender za izgradnju kanala, koji će ići kroz evropski dio Istanbula, bit će raspisan ove godine.

Osim toga, vlasti namjeravaju izgraditi tri vještačka ostrva na izlazima iz kanala na Crno i Mramorno more. Tokom prokopavanja kanala dobit će se oko 2,7 milijardi kubnih metara zemlje, koja će biti iskorištena za gradnju ostrva. Veličina i tačan položaj ostrva još nisu utvrđeni, ali je planirano da se na njima nalaze stambene zgrade, restorani i brojni zabavni i turistički sadržaji.

Prvo će na dno mora biti postavljen kamen iz obližnjih kamenoloma, a tek na taj kamen će se stavljati zemlja iz kanala. Kanal Istanbul jedan je od ambicioznih projekata koje je najavio predsjednik Redžep Tajip Erdoan još 2011. godine, dok je bio premijer.

Iako do sad još nisu poduzeti konkretni koraci, Erdoan je nekoliko puta ponavljao da će projekat biti realizovan, a nedavno je najavio da će tender biti raspisan 2017. godine.

Ministar transporta, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan, najavio je da uskoro ide objava tendera, te da trenutno traju napori kada je riječ o određivanju rute kanala i načinima finansiranja izgradnje projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *